Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Tudomány
2011-05-06 08:05:00

2050: drámai túlnépesedés után után világméretű csökkenés

Európa lakossága vészesen fogy

A Föld népessége az eddig becsült ütemnél is gyorsabban növekszik. Míg jelenleg csaknem hétmilliárdan élnek, 2050-ben az emberiség lélekszáma elérheti a 9,3 milliárdot egy friss ENSZ jelentés szerint.

A fenti szám 200 millióval haladja meg a 2009-ben közzétett adatokat. 2100-ban pedig előreláthatóan 10,1 milliárd lesz a Föld lakosainak a száma – közölte kedden Berlinben a német népesedési alapítvány (DSW). Az előrejelzés szerint idén október 31-én fogja meghaladni a Föld népessége a hétmilliárdot. Míg ahhoz, hogy ötről hatmilliárdra növekedjék bolygónk népessége, 13 évre volt szükség, az újabb egymilliárdos gyarapodás már tíz év alatt ment végbe – mutatott rá Thomas Büttner, a DSW igazgatója.  

A népességgyarapodás gyakorlatilag a fejlődő országokra korlátozódik. Afrika népessége a jelenlegi 1,02 milliárdról csaknem 3,6 milliárdra fog nőni 2100-ig, azaz több mint megháromszorozódik. A DSW előrejelzése szerint India várhatóan 2021-ben lekörözi Kínát, s átveszi a Föld legnépesebb országa címet. Ezzel szemben Európában csökken a lakosság lélekszáma: a mai 738 millió fővel szemben 90 év múlva várhatóan csak 674 millió ember él majd az öreg kontinensen.

A legoptimistább forgatókönyvek mást mondanak, ezek szerint 2050 után nem sokkal meg is állhat a növekedés, sőt egyes kutatók szerint 2050 után gyors csökkenési fázis következik, és 2100-ra már nem egészen 6 milliárd ember el a Földön, ahol az elöregedő társadalmak okoznak majd egyre nagyobb problémákat. A demográfiai átmenet a Föld egyes részein eltérő módon és ütemben zajlik le. A legtöbb országban a születések száma alatta marad a halálozásnak, és a lakosságszám csökkenése következik be.


Megint az ökológiai lábnyom


A szakértők szerint, ha a népességnövekedés jelenlegi tendenciája tovább folytatódik, és az emberiség környezetpusztító technológiái sem változnak, akkor 2050-re már a biokapacitás 200 százalékos túllépése várható: ez olyan mennyiségű fogyasztást jelent egy év alatt, amennyit a Föld csak három év alatt tud megújítani.

A regionális különbségek természetesen itt is óriásiak. A fejlett ipari országok egy átlagos lakójának ökológiai lábnyoma elérheti a 10-15 globális hektárt (gha), míg a legszegényebb országokban ez 1 gha-nál is kisebb. A legnagyobb lábnyomú (gha/fő), egymilliónál nagyobb lélekszámú országok: Egyesült Arab Emirátusok (11,9 gha), USA (9,6 gha), Finnország (7,6 gha), Kanada (7,6 gha), Kuwait (7,3 gha), Ausztrália (6,6 gha), Észtország (6,5 gha), Svédország (6,1 gha), Új Zéland (5,9 gha), Norvégia (5,8 gha). Kína ma ugyan még csak a 69-edik, de növekedő gazdasága és gyors fejlődése miatt kulcsszerepet fog játszani a fenntarthatóság felé vezető úton. Magyarország jelenleg a 32. helyen áll (5,1 gha).


-szabo-

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.