Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Tudomány
2011-05-06 09:25:00

A trópusi vidékeken csökkent a pusztulás

Eltűnnek az erdők a Földön

Világszerte csökken a zöld vadon területe: öt év alatt csaknem tizenegy magyarországnyi erdő pusztult el bolygónkon. Az ENSZ a 2011-es esztendőt az Erdők évének nevezte ki.

Két globális probléma kapcsán került az erdő a nemzetközi figyelem középpontjába – mondta Szabados Ildikó, az Erdészeti Tudományos Intézet főigazgató-helyettese. Az egyik a klímaváltozás gondja, a másik pedig az éhezés, illetve a szegénység fölszámolásának ügye. Az erdőknek azzal, hogy megkötik a légköri szén-dioxid egy részét, fontos szerepük van a klímaváltozás, illetve a globális fölmelegedés mérséklésében, illetve az üvegházhatású gázok kibocsátásának ellensúlyozásában. De ahhoz, hogy a nemkívánatos szén-dioxid szint hathatósan csökkenjen, új erdőket is kellene telepíteni – hangsúlyozta a szakember.  

 Ezek a célok  sokszor összeütközésbe kerülnek a fejlődő országok gazdasági érdekeivel. A rohamosan növekvő lakosság élelmezését, a szegénység mérséklését elsősorban új mezőgazdasági területek beállításával lehetne elérni, ami gyakran az erdők fölégetésével, kiirtásával jár együtt. A fejlődő világ energiaigényének jelentős részét ugyanakkor a fa fedezi. Változatlanul nagy veszélyt jelent az erdőkre nézve a profitéhség, az illegális fakitermelés és kereskedelem is.


Világszerte fogy, Magyarországon gyarapszik


Miközben a globális erdőpusztítás egyre nagyobb méreteket ölt, hazánkban, ha kismértékben is, de növekszik az erdőállomány – tudtuk meg Bognár Lajostól, a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal elnökétől. Ma Magyarország 21 százalékát borítja erdő, ami több mint kétmillió hektárt jelent. Ennek 48 százaléka magántulajdonban, a fennmaradó rész pedig állami kezelésben áll. Kevesen tudják, hogy az összes erdőterület alig több mint harmada úgynevezett védelmi erdő, amely víz-, talaj-, település- és útvédelmi feladatokat lát el.

Az ilyen védő facsoportok léte különösen fontos, és örvendetes, hogy arányuk évről évre nő. A magyar élőfa vagyon ma 340-400 millió köbméter közöttire tehető, ami évente 13 millió köbméterrel növekszik, miközben a kitermelés éves aránya 7-8 millió köbméter. Így az erdő területe évente átlagosan ötezer hektárral gyarapszik Magyarországon.

A szakember fölhívta a figyelmet a nemrég kidolgozott Nemzeti Erdőprogram jelentőségére. Ez azért is fontos, mert a hazai erdők nagyobb hányada nem tekinthető önfenntartó környezeti rendszernek, mivel jelenlegi formájuk több évszázados emberi ráhatás révén alakult ki. Ebből következően művelésük is csak szakszerű, a fenntartható fejlődés elveit követő erdőgazdálkodás keretében lehetséges.


Óriási veszteségek


Globálisan azonban csaknem tizenegy magyarországnyi erdő pusztult el öt év alatt. Több mint egymillió négyzetkilométerrel, azaz 3,1 százalékkal csökkent a Föld fás vidékeinek területe 2000 és 2005 között – állítják a Dél-Dakotai Egyetem és a New York Állami Egyetem kutatói. A veszteséget természetes okok (például villámcsapás által kiváltott tűzvészek) illetve az emberi tevékenység egyaránt okozza.

A teljes veszteség a vizsgált időszakban 1 011 000 négyzetkilométernyi fás terület, ami évente és átlagosan 0,6 százalékos csökkenésnek felel meg. (A vizsgált időszak kezdetén a világ erdőségeinek összterülete 32 688 000 négyzetkilométert tett ki.) A legnagyobb arányú csökkenés az északi, boreális erdőségekben következett be. A meleg éghajlati öv száraz területei ennél valamivel kevesebb, míg a trópusi vidékek esőerdői a legkevesebb csökkenést szenvedték el.

 

Valló László

 


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.