Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Tudomány
2012-01-18 14:00:00

Lehetővé teszik a vész esetére fenntartott hozzáférést

Elsötétült a Wikipédia

A wikipédisták büszkék arra, hogy szabadon oszthatják meg tudásukat, és ezért a szabadságért mindig küzdeni fognak.

Az angol nyelvű Wikipedia közössége a következő nyilatkozatot tette közzé, a január 18-i elsötétítés okát magyarázva. A nyilatkozatot kissé lerövidítettük.

„A Wikipédia online olyan enciklopédia, amelyet több tízezer önkéntes hozott létre – a világ legkülönbözőbb tájain – az elmúlt 11 évben. Együttesen több millió szócikket hoztunk létre, több milliárd tényt közöltünk, több százezer publikációs hivatkozás alapján. A világ egyik leglátogatottabb honlapja vagyunk. A wikipédisták büszkék arra, hogy szabadon oszthatják meg tudásukat, és ezért a szabadságért mindig küzdeni fognak.

2011 végén az Egyesült Államok Kongresszusa két törvényjavaslatot nyújtott be. Az egyik az „Online kalózkodás megállítása” (Stop Online Privacy – SOPA), a másik az „IP-címek védelméről” (PIPA), amelyek jogászok szerint jelentősen befolyásolhatják az információ megosztásának lehetőségeit. Az angol Wikipedia közössége szerint e két törvényjavaslat – amennyiben elfogadják – katasztrofális hatással lesz a szabad és nyitott internetre.

Az elmúlt 72 órában több mint 1800 wikipédista vett részt abban a vitában, amely arról szólt, hogyan fejezhetnénk ki a SOPA és a PIPA elleni tiltakozásunkat. Soha nem vettek még részt ilyen sokan egy vitában a Wikipédia története során – ez is jól mutatja, mennyire aggasztónak tartják a wikipédisták a javasolt törvényeket. A vitában részt vevők túlnyomó többsége támogatta, hogy a közösség együttesen lépjen fel, és arra ösztönözzön mindenki mást is, hogy harcoljon a két javaslat ellen. A legnagyobb támogatást a tiltakozás kifejezésére a Wikipédia elsötétítése kapta.

A vitát az adminisztrátorok gondosan végigolvasták, és látták, hogy az akciónak nemcsak az Egyesült Államokban, hanem számtalan más országban is vannak támogatói. A teljes elsötétítés ellenzői főként azt javasolták, hogy csak az amerikai polgárok számára sötétítsük el a Wikipédiát. A részt vevők 55%-a támogatta volna, hogy az elsötétítés minden Wikipédiára kiterjedjen, minden nyelven.

A Wikipédia mögött álló Wikimedia Foundation tehát arra kéri a wikipédistákát, hogy segítsenek a projekt teljes elsötétítésében a következő 24 órában a greenwichi időzóna szerinti reggel 5 órától fogva. (Ez magyar idő szerint reggel 6 óra). A honlap lehetővé teszi a vész esetére fenntartott hozzáférést. A SOPA és PIPA szócikkek továbbra is elérhetők maradnak, és az elsötétített képernyőről közvetlenül hozzáférhetők. A német és az olasz wikipédisták jelezték, hogy saját oldalaikon bannerekkel támogatják a tiltakozást. Támogatásukat köszönjük.”


-mi-
 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.