Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Tudomány
2011-12-06 20:30:00

A győri télapót is kitüntették a dalai láma mellett

Elrabolták a Mikulás maradványait

Szent Miklós holttestét 1957-ben exhumálták, azóta elvégezték annak teljes körű elemzését és rekonstruálták alakját. Még a szakállára is szakítottak időt.

Szent Miklós – a Mikulás előképének – tisztelete olyan nagy volt a hajósok között, hogy 1087-ben, amikor Myrát a keresztesek elfoglalták a törököktől, egy olasz kalózcsapat behatolt az apátságba, és elrabolta a szent porladó maradványait. Az ereklyéket a dél-olaszországi bari városában helyezték el, majd 1957-ben pápai engedéllyel exhumálták. Ebből az alkalomból a Vatikán engedélyezte Luigi Martinónak, a Bari Egyetem anatómusának a csontok vizsgálatát. A vizsgálat eredményeként a Mikulás egy 168 centiméter magas, erős állkapcsú, törött orrú férfi arcát idézi elénk.

Martoni kutatásait folytatta az ezredforduló környékén Caroline Wilkinson, a Manchester Egyetem antropológusa. „Martino röntgenfelvételeit használtam sablonként a koponya számítógépes modellezéséhez. Számos, a koponyát érintő mérést alkalmaztunk, hogy biztosítsuk a rekonstrukció pontosságát. Az arcot egy virtuális arcrekonstrukciós rendszerrel állítottuk elő. A legnehezebb az orr hosszának meghatározása volt, mert valamikor egy erős ütés csúnyán összetörte az orrcsontot" – válaszolta az International Santa Claus Peace Council  (Nemzetközi Mikulás Béketanács) kérdésére Wilkinson.


Szent Miklós-arcok. A felső sorban középen a rekonstrukció. Kép innen.

A Mikulás szakáll nélkül nehezen képzelhető el, ám Szent Miklós arcszőrzetéről nem maradtak feljegyzések. A korszak férfidivatját, illetve az ortodox ikonok ábrázolásait vette alapul Anad Kapoor, az Image Foundry Studios munkatársa, aki a 3D-s grafikai munkákat végezte. 


Öngyilkosság-megelőző télapó

Az említett, 1996-ban létrehozott International Santa Claus Peace Council  (Nemzetközi Mikulás Béketanács) szervezet célja Szent Miklós valódi arcának megmutatása, és lelkiségének továbbadása a mai kor gyermekinek. A szervezet lelkisegély-szolgálatot is működtet, amely csak az Egyesült Államokban évi 2 millió gyermeknek nyújt segítséget.

A Mikulás-béketanács minden évben megszavazza a Santa Claus Világ Békedíjat, amit a dalai láma és Habsburg Ottó főherceg mellett többek között a győri Mikulás, Farkas Imre is megkapott, akinek nevéhez nemcsak a győri gyerekek december hatodikai megajándékozása köthető, hanem az ingyenesen hívható MM-vonal, amely a fiatalok lelki problémáit kezelő, öngyilkosság-megelőző ifjúsági lelkisegély-szolgálat.
 

Miklya Luzsányi Mónika

A nyitókép innen.
 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.