Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Tudomány
2011-05-02 06:00:00

Az biztos, hogy vagy a dohánylobbi áll a háttérben, vagy nem

Elektromos cigaretta: károsabb az igazinál?

Ellentmondásos tanulmányok jelentek meg az elektromos cigaretta kapcsán. A különböző patronokkal felszerelhető e-cigi egyes szakértők szerint jó módja a leszokásnak, mások károsabbnak tartják a hagyományos dohánynál.

Az e-cigi hívei azt mondják, az ellenzőket minden bizonnyal a dohánylobbi győzte meg. Egyelőre nem tudni, vajon tényleg káros-e a nikotinnal ugyan „feltölthető”, de más káros anyagoktól (például kátránytól) mentes pótcigi, annyi bizonyos, hogy sokan szoktak rá. Ők most legfeljebb az interneten, illetve más illegális csatornákon juthatnak hozzá, mivel – más európai országhoz hasonlóan – nálunk is betiltották a forgalmazását.


Megkérdeztük: nem tudják, de lehet 

Az Egészségügyért Felelős Államtitkárságon lapunk kérdésére közölték: az elektronikus cigaretta hatása az egészségre tisztázatlan, ám annak károsító elemeire több nemzetközi szervezet is felhívta már a fogyasztók figyelmét. Emlékeztettek arra is, hogy 2009-ben az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) az e-cigaretták tesztelése során olyan anyagokat talált, amelyek a hagyományos dohányt tartalmazó cigarettában és annak égése során keletkező anyagok között is megtalálhatóak, illetve számos olyan termékben volt kimutatható a nikotin, amelyről a forgalmazók azt állították, hogy nikotinmentes. Lényegében tehát az e-cigi során a szervezetbe jutott káros anyagok összetétele csak kevésben tér el a hagyományos dohányzás alkalmával beszívott káros anyagoktól.

További problémát jelent, hogy nem ismeretes, mennyi nikotint tartalmaz az e-cigaretta pontosan. Az Egészségügyi Világszervezet 2008-ban kijelentette, hogy nem támogatja az elektronikus cigaretta, mint dohányzás leszokást támogató eszköz legális forgalmazását és felszólította a kereskedőket, hogy távolítsanak el minden olyan reklámanyagukon szereplő megjegyzést, amelyben arra utalnak, hogy a WHO az e-cigaretta használatát biztonságosnak találta.

Az e-cigaretta dohányzás-leszokásban játszott hatékonyságát egyetlen tanulmány sem bizonyítja. 

Szigeti Ildikó

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.