Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Tudomány
2011-12-03 21:00:00

Sokan komolyan veszik a maja apokalipszist

Egyre biztosabb, hogy nem lesz jövőre világvége

Sokan fogvacogva várják 2012. december 21-ét, amely napon – legalábbis a híres maja naptár szerint – véget ér a világ.

Sven Grönemeyer német tudós szerint azonban alaptalan az emberek félelme, hiszen nem következik be a világvége. A szakértő állítását arra alapozza, hogy megvizsgálta a szóban forgó nevezetes maja naptárt, amely világosan mutatja a félreértés forrását: a benne szereplő információk ugyanis egy új korszakot, és nem a teljes elsötétülést jelzik.


Pánikra nincs ok

A mexikói régészeti intézet alig egy hete jelentette be, hogy van egy másodlagos értelmezése a 2012-es dátumnak a maja kőtáblákon. Elmondásuk szerint 15 ezer maja dokumentumban mindössze kétszer bukkan fel az ominózus dátum, de akkor sem a világvégét, hanem egy új megvilágosodási korszak kezdetét vetítik elő. Ez természetesen vitákat generált a tudóstársadalomban.

A régészeti intézet bejelentését alátámasztandó Grönemeyer is azt állítja, hogy nem a világvégét jósolják a maják. A kőtáblákra rajzolt naptár hieroglifái világosan jelzik, hogy a maják istenének visszajövetele történhet meg 2012. 12. 21-én, és nem a rettegett apokalipszis töri ránk az ajtót. Grönemeyer a kőtáblán található hieroglifa értelmezését szerdán mutatta be Dél-Mexikóban, a Palenque régészeti lelőhelyen.

A professzor – aki tüzetesen megvizsgálta az évekkel ezelőtt, a mexikói Tortuguero ásatáson talált kőtáblákat – hozzátette: ez idáig félreértelmezték a kőbe vésett írásjeleket és szimbólumokat. A kőtáblákat vélhetően 1300 évvel ezelőtt készítették, de az idők során annyira megrongálódtak, hogy már nehezen olvashatók le a szimbólumok. Grönemeyer elmesélte, hogy a felirat szerint 2012. december 21-én – az elmúlt 400 év 13. periódusának végén – tér vissza Bolon Yokte, a titokzatos maja isten. A kutató szerint semmilyen apokaliptikus vonás nincs a dátumban, ugyanis 2012. december 21-e lesz a 5125 éves ciklus feltételezett utolsó napja, de ez nem a véget jelenti.


A teremtés születésnapja

Mint arról már korábban is írtunk, David Stuart, a Texasi Egyetem maja epigráfusa (feliratkutatója) szerint például a maják sosem mondták, hogy a világ véget érne, és sosem vizionáltak a rájuk hivatkozók által hirdetett katasztrófákat. 2012-ben ők csak a teremtés születésnapját ünneplik – azaz egy régi ciklus végét és egy új ciklus kezdetét.

Gronemeyer szerint a kiragadott világvége-jóslat mindössze Bahlam Ajaw maja uralkodó próféciája volt, aki így akarta megtervezni istenének visszatérését. A tortuguerói elit pedig tisztában volt azzal, hogy fel kell készíteniük földjüket erre az eseményre. Bolon Yoktét az teremtés és a háború istenének tartották a maják. Grönemeyer szerint nagy valószínűséggel a maják a kijelölt napot Yokté nagy visszatérésének napjaként tartják számon, de ez nem feltétlenül jelent veszélyt az emberiségre nézve.

Múlt héten a mexikói Nemzeti Antropológiai Intézet bejelentette, hogy találtak egy másik, ugyancsak a 2012-es világvégére utaló feliratot. A dátum egy kőszobor fején szerepel közel a tortuguerói helyhez. A dolog érdekessége, hogy az intézet nem tette közszemlére a tárgyat, hét lakat alatt őrzik.

Hogy mennyire megosztja a tudósokat és a laikusokat a maja naptár jövendölése, elég csak a Google-keresőbe beírni a „Maja naptár 2012” szavakat és több százezer honlap kelleti máris magát előttünk. A történetek, hiedelmek és mendemondák jó részére nincs tudományos magyarázat, ezért a szakemberek arra intik az embereket, hogy óvatosan kezeljék a pánikot keltő információkat. Mint tudjuk, a világvége remek üzletet jelent egyeseknek.

 

– mi (forrás: guardian.co.uk)

A nyitókép innen

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Égi jel
  • Ezt okozta az elmúlt tíz év legnagyobb mágneses vihara
  • Ma érte el a Földet a legintenzívebb napkitörés!
  • Égi katasztrófa: kihunyt a Naphoz hasonló csillag
  • Már nem kell tartanunk az űrszondától
  • Hamarosan elrobog felettünk az űrszonda
  • Lázban tartja a világot az űrszonda
  • Ő a világűr legújabb „sztárja”
  • Megvan, hogy mikor csapódik be az űrszonda
  • Valós veszély! Magyarországra zuhan a műhold?
  • Íme 2011 győztes műholdfelvétele

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.