Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Tudomány
2011-09-03 08:03:00

Rakéta meghibásodása miatt ragadtak a világűrben

Egy héttel később, de hazatérhetnek az űrhajósok

Hosszú ideig úgy volt, hogy gond lesz a visszatéréssel, de szeptember 16-án, egy héttel a tervezett időpont után jöhetnek haza a Nemzetközi Űrállomás három űrhajósai.

A két orosz és egy amerikai űrhajós szeptember 16-án reggel egy Szojuz TMA-21 kapszulában térnek majd vissza a Földre, Kazahsztánban fognak landolni. A hat űrhajósból így hárman maradnak az Űrállomáson, de Oroszország nem folytatja a Szojuzok emberes küldetéseit – írja a hirado.hu a spaceflight.com cikkére hivatkozva.


Műszaki hiba

Andrej Boriszenkó, az űrállomás parancsnoka, Alekszandr Szamokutjajev kozmonauta és Ronald Garan NASA-asztronauta szeptember 15-én mászik át a Szojuz TMA-21 kapszulába, amely leválik a komplexumról, és Kazahsztánban ér majd Földet. Az április 4-i felbocsátásuktól számítva a szeptember 16-i időpontig az asztronauták 165 napot tudnak majd maguk mögött az űrben.


Legénység nélkül maradhat a Nemzetközi Űrállomás? Fotó innen

Az űrhajósokat eredetileg szeptember 8-án hozták volna le a Nemzetközi Űrállomásról, de hazatérésük a Szojuz rakéta belesete miatt meghiúsult. A rakéta augusztus 24-én szenvedett balesetet, az orosz mérnökök szerint a Szojuz harmadik fokozatának (RD-0110) hajtóműve hibásodott és elromlott az üzemanyag-adagoló rendszer. A Progressz nevű teherszállító űrhajó indult értük, de nem érte el az állomást: 3,5 tonna rakománnyal zuhant le. A plusz egy hetes küldetés egyébként lehetővé teszi, hogy az űrhajósok teljes létszámban (6 fő) folytassák a kutatásokat. A Szojuz egyébként egészen addig nem fog embereket szállítani az űrbe, amíg Oroszország nem javítja ki a hibát.

A másik három űrhajós, az amerikai Michael Fossum, az orosz Szergej Volkov és a japán Satosi Furukava november közepéig maradnak a Nemzetközi Űrállomáson. A NASA szerint amennyiben Oroszországnak nem sikerül kijavítani a Szojuz meghibásodását, akkor az űrállomás feltehetően hosszú időre „lakatlan” marad.

 

– mi (forrás: hirado.hu, spaceflight.com)

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.