Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Tudomány
2011-09-09 22:02:00

Kertész a főhadnaggyal való kapcsolatát hasznosnak vélte a mozgalma számára

Egy egyházi ügynök beszervezésének története

K. Sándor az 1930-as évek közepén született. Az ötvenes évek végén egy kisebb felekezet várpalotai gyülekezetébe járt, amelyet súlyos belső konfliktusok gyötörtek...

A belső feszültség eredményeként egy kisebb csoport kivált a felekezetből, és egy másik kisegyházhoz csatlakozott 1963 második felében. A kivált csoportnak komoly problémával kellett szembenéznie: engedély nélkül működhetett – és csupán a városban. Illegális istentiszteletek miatt rendőrhatósági figyelmeztetésben részesültek a vezetői, majd további tevékenységét szintén rendőrhatósági határozatban tiltották meg. A gyülekezet két vezető személye közötti kapcsolat kiéleződött. K. Sándor ellenezte az engedély nélküli összejövetelek tartását, míg vezetőtársa felvállalta a kockázatot.

Feladat: a „vallásos mozgalmak bomlasztása”

Az állami szervek K. Sándor tevékenységének leállítása érdekében munkahelyén is nyomást gyakoroltak rá a Mezőgazdasági Osztályon keresztül. Sőt 1964/1965-ben több alkalommal felkeresték a Belügyminisztérium Veszprém Megyei Rendőrfőkapitányság III/III-1. alosztályának munkatársai is. Találkozásokra az ürügyet K. Sándor csoportjának illegális működése adta. Különösen Csillag József rendőrfőhadnagy sokat foglalkozott vele. K. Sándor személye akkor értékelődött fel igazán, amikor felekezetének vezetősége országos főgondnoknak választotta.

A főhadnaggyal való személyes kapcsolatai ekkor már olyan minőségűek voltak, hogy 1965 nyarán a Budapestre költözésének kérdését is megvitatta vele. Így emlékszik K. Sándor néhány évvel később vissza: „Ebben az időben kerültem valójában kapcsolatba a rendőrséggel és vállaltam az együttműködést. Az együttműködésre való vállalkozásom az volt, hogy Csillag úrral személyes ismeretségbe kerültem, azt tapasztaltam, hogy a személyes kapcsolattartás jó és hasznos. Ebben az időben már őszintén beszámoltam a mozgalom életéről és személyekről adtam véleményeket. Azt tapasztaltam, hogy nincs a mozgalom és a személyem ellen, sőt megítélésem szerint akkor még előnyösnek is véltem”.

Munkadossziéjából kiderül, hogy a rendőrség fokozatos módszerrel a szorosabb együttműködés irányába tett lépéseket vele kapcsolatban. Ekkor már „Kertész József” fedőnéven tartották nyilván. A rendőrség munkatársa igyekezett jelentésírásra rászoktatni „Kertészt”. Írásbeli beszámolót kértek tőle mozgalma helyzetének bemutatására. A találkozón újabb feladatként a várpalotai helyzetről, külföldi kapcsolatokkal rendelkező személyekről, külföldről érkező propagandaanyagokról, a Szabadegyházak Tanácsa felé megtett intézkedésekről és ennek eredményeiről kellett jelentést készítenie.

„Kertész” 1965. december 14-ei találkozón Csillag József rendőrfőhadnagy és Nyitrai László rendőrőrnagy kezdeményezésére vállalta a titkos együttműködést. „Kertészt” a szekták vonalán foglalkoztatták a „vallásos mozgalmak bomlasztása céljából, ezen a területen történő ellenséges tevékenységek felderítése végett”.

A rendőrséggel való titkos kapcsolata kezdetben lelkiismereti problémákat okozott számára. A belügynek átadott későbbi jelentésében így emlékezett vissza: „Éjjelenként sokat foglalkoztam magamba a kérdéssel, hogy helyesen cselekszem-e, összeegyeztethető-e kapcsolatom hit felfogásommal. Kijelentem, hogy ma már egyáltalán nincsenek ilyen gondjaim és bibliailag úgy értelmezem, hogy kötelességem is ma már. Rendőrséggel való kapcsolatomat szolgálja, hogy békesség legyen, hogy rend legyen az országban, hogy ne legyen bűnözés és minden állam ellenes cselekmény elkövetés – megakadályozása – ellen vagyok ezen keresztül, és lényegesen hazafias kötelességem is. Tudatában voltam kezdettől fogva és most is, hogy rendőrséggel való kapcsolatom nyilvánosságra való kerülésével lehetetlen helyzetbe jutok, éppen ezért mindenkor ügyeltem arra, hogy a rendőrséggel való kapcsolatom ki ne derüljön. Én erről a kapcsolatról senkinek sem beszéltem, egyébként erre vonatkozólag folyamatosan felhívást kaptam.”

 

(A történet valós, a jelzett eseményeket birtokunkban lévő dokumentumok tartalmazzák, néhány adatot a személyiségi jogok védelmében megváltoztattunk.)

 

zdr

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.