Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Tudomány
2011-02-27 03:36:00

Isten szép, és szépet alkot

Egérembriók 3D-ben– az év tudományos fotói

Szerdán mutatták be a Wellcome Trust tudományos képgyűjteményt. Ha nem tudnánk, hogy tudományos fotókról van szó, azt hihetnénk, hogy szürreális művészi fantáziákat látunk.

A Wellcome Images az 1936-ban létrehozott brit egészségügyi közhasznú alapítvány, a Wellcome Trust egyik intézményének képgyűjteménye, amelybe biológiai, orvostudományi és egészségügyi képek kerülnek be nyílt pályáztatás során. A válogatásba bekerült huszonegy képet Alice Roberts (anatómus, író, tudományos ismeretterjesztő), Adam Rutherford (a Nature képszerkesztője), Fergus Walsh (a BBC egészségügyi szakújságírója), valamint a Guardian képszerkesztője, Eric Hilaire választották ki.

 

Búvárbogár - közeli

"Minden évben több száz fotót nézünk át, amiket kutatók és művészek készítenek tudományos és orvosi témákban” - mondta el Catherine Draycott, a Wellcome Images igazgatója a kiállítás londoni megnyitóján február 23-án. A bemutatott képek a konkrét tudományos jelentőségükön túl esztétikai értelemben is izgalmasak: az egy hónapos egér retinájának konfokális mikrográf képe akármelyik modern művészeti galériában megállná a helyét, csakúgy, mint a nővényi sejtosztódás Victor Vasarely ecsetjére illő op-art ábrázolása.

 

Barlanghal embrió


Emellett a galériában láthatunk tavaly megörökített kulcslyukműtétet, fogszuvasodást okozó baktériumok kompjúterképét, szuperközeli bogárlábakat és 3d-s egérembriókat is.

A teljes galéria megtekinthető az intézet honlapján.
Forrás: Wellcome Trust

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.