Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Tudomány
2011-08-24 19:34:00

Újabb érv, hogy próbáld abbahagyni – vagy adj hálát, ha nem cigizel

Dohányzás és húgyhólyagrák: ezt nem hittük volna

A betegségek felét a cigarettafüs okozza – olvasható a Journal of the American Medical Association legfrissebb számában.

A húgyhólyagrákos esetek mintegy fele hozható kapcsolatba a dohányzással, és az elmúlt három évtizedben a kockázat növekedő tendenciát mutat, régebben háromszoros volt a daganat kialakulásának kockázata, ma már négyszeres a nemdohányzókhoz viszonyítva. Azoknál, akik leszoktak káros szenvedélyükről, a daganatkockázat 2,2-szeres azokhoz képest, akik sosem gyújtottak rá – bár a rizikó az idővel párhuzamosan egyre csökken.


Négyszeresre fokozza a kockázatot

Évente mintegy 350 ezer egyénnél diagnosztizálnak hólyagrákot világszerte, ebből 70 ezret az Egyesült Államokban. Ugyan a számuk évente nem nő jelentős mértékben, azonban számos tanulmány szerint a betegek között egyre magasabb a dohányosok aránya. A daganat legfontosabb kockázati tényezője a dohányzás, korábban háromszorosra becsülték a cigaretta kockázatfokozó hatását.

Neal D. Freedman és az amerikai Nemzeti Rákintézet munkatársai a jelenlegi helyzetet térképezték fel, ehhez egy egészségügyi adatbázis 1995 és 2006 közötti adatait elemezték ki. A tanulmány 281 394 férfit és 186 134 hölgyet foglalt magába, közülük 4000 férfinél és 627 hölgynél diagnosztizáltak húgyhólyagrákot. Az elemzés szerint a dohányzás négyszeresre fokozza a daganat kialakulásának kockázatát. A kedvezőtlen hatás már napi 1-10 cigaretta elszívása esetén is számottevő. Ugyanúgy rosszabbak a kilátásaik a régebben dohányzóknak – azonban az idő múltával ennek hatása csökken.

 

medipress

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.