Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Tudomány
2011-02-11 17:51:00

Méreg a léleknek is

Depressziót okoz a zsír?

Egy nemrég közzé tett spanyol kutatás szerint a transzzsírokban és telített zsírsavakban gazdag élelmiszerek fogyasztása növeli a depresszióra való hajlamot.

Egy nemrég közzé tett spanyol kutatás szerint a transzzsírokban és telített zsírsavakban gazdag élelmiszerek fogyasztása növeli a depresszióra való hajlamot. Kiderült azonban az is, hogy az olívaolaj és más omega-9 zsírsavakban gazdag élelmiszerek segíthetnek a mentális betegségek megelőzésében.

 A transzzsírok mesterségesen előállított, folyékony olajból készült, szilárd zsírok. Az előállítás folyamatát nevezzük hidrogenizációnak. Ennek során a folyékony növényi olajokhoz hidrogén atomokat adnak, s így azok szilárd zsírokká, transzzsírokká alakulnak. Mivel a hidrogenizáció által nő az adott termék eltarthatósági ideje és segíti aromájának megőrzését, ezért a növényi zsiradékok, a margarin, sós kekszek, gabonapelyhek, cukorkák, pékáruk, sütemények, csipszek, salátaöntetek, sültek és más készételek készítése is transzzsírok használatával történik. A transzzsírok természetes körülmények között kis mennyiségben megtalálhatóak a marha-, a disznó-, a bárányhúsban, a vajban és a tejben. Azonban a legtöbb transzzsír a mesterségesen, hidrogenizáció útján előállított zsírfajtából jut szervezetünkbe.

A Navarra és a Lad Palmas de Gran Canaria Egyetem tudósai összesen 12 000 önkéntes étrendjét vizsgálták meg a kutatás hat éve alatt. A projekt kezdetén egyik önkéntes sem mutatott depresszióra utaló tüneteket, a végén azonban már 657 depressziós páciens volt a vizsgált alanyok között.

A csipszeket is gyakran transzzsírok felhasználásával állítják elő 

– A transzzsírokban gazdag étrendet követő résztvevők 48 százalékkal nagyobb eséllyel lettek depressziósok, mint azok, akik nem fogyasztottak ilyen finomított zsírokat – nyilatkozta Almudena Sanchez-Villegasa, a Las Palmas Egyetem segédprofesszora.  – Minél több telített zsírt fogyaszt valaki, annál nagyobb az esélye, hogy mentálisan megbetegszik. A többszörösen telítetlen zsírsavak ugyanakkor rendkívül jó hatással vannak a szellemi egészségre is. Ezek legnagyobb mennyiségben a különböző halakban és a növényi olajokban fordulnak elő.

Az Plos One nevű online lapban megjelent kutatásban több helyen kiemelik, hogy a felmérést európai városokban végezték, ahol a transzzsírok beviteli aránya alig 0,4 százalék. – A depresszióra való hajlam tekintetében már ilyen alacsony bevitelnél is súlyos következményekkel kell számolnunk – mondta. 

Összehasonlításképpen, az Egyesült Államokban a transzzsírok beviteli aránya jóval magasabb ennél: 2,5 százalék körül van. Jelenleg világszerte közel 150 millióan depressziósak, és a betegek száma évről évre növekszik.

– E jelenség egyik fő oka, hogy a nyugati étrendben a jótékony, telítetlen zsírokat felváltották az olcsóbb telített- és transzzsírok – így Sanchez-Villegasa.

-nemesi-

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.