Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Tudomány
2011-03-01 07:00:00

Több kálcium fogyasztása ajánlott

Combnyaktörés garantált

Az eddiginél sokkal nagyobb értékeket jelöl meg egy új amerikai tanulmány a szükséges napi kalcium és D-vitamin fogyasztásból, mert a jelenlegi mennyiség nem elég ahhoz, hogy a csontritkulást megelőzze.

Kutatók szerint sokkal kevesebb kalciumot és D-vitamint fogyasztunk, mint amennyi szükséges ahhoz, hogy a csontritkulás és az időskori izomerő csökkenés elkerülhető legyen. Egy átfogó amerikai vizsgálat eredményeként az Egyesült Államok Orvostudományi Intézete új ajánlásában nagyobb napi kalcium- és D-vitamin bevitelt határoz meg a különböző korosztályok számára. Kalciumból például napi 500 helyett 700 milligrammot javasol az intézet az 1-3 éves gyermekek számára, 800 helyett 1000 milligrammot a 4-8 éveseknek, 1100 helyett 1300 milligrammot a kamaszok számára, és 800 helyett 1000 milligrammot a felnőtteknek.

Az elmúlt évtizedben számos tudományos eredmény született a kalcium és a D-vitamin emberi szervezetben betöltött szerepéről. A nemrégiben megjelent amerikai tanulmány egyértelműen megerősíti, hogy a kalcium és a D-vitamin valóban kulcsfontosságú a csontok és az izmok fejlődése szempontjából, ugyanakkor utal arra is, hogy a D-vitamin hatása ennél minden bizonnyal szélesebb körű, így szerepe van a daganatos betegségek, a szív- és érrendszeri rendellenességek, a cukorbetegség és az immunbetegségek kockázatának csökkentésében, azonban ezek a föltevések még megerősítésre szorulnak.


 
A normális és a lyukacsossá vált csontszerkezet; a combnyaktörés gyakran halálos kimenetelű sérülés

A napi D-vitamin igény meghatározása összetettebb feladat. Az intézet minimális napsugárzást feltételezve határozta meg a napi ajánlott D-vitamin-bevitelt. Ennek megfelelően a felnőtt ember számára 600 NE (azaz Nemzetközi Egység, ami 15 mikrogrammnak felel meg) az ajánlott mennyiség, 71 év fölött viszont már 800 NE. A tanulmány szerint a napi D-vitamin-bevitel fölső határa 1-3 éves kor között 2500 NE, 4 és 8 éves kor között 3000 NE, míg a kamaszok és a fiatal felnőttek esetében 4000 NE.

Az amerikai ajánlásokkal kapcsolatban Martos Éva, az Országos Élelmezési- és Táplálkozástudományi Intézet főigazgatója elmondta, hogy mi magyarok a javasolt mennyiségnél kevesebbet, átlagosan csak napi 740 milligrammot fogyasztunk kalciumból. De hozzátette: ennek alapján nem jelenthető ki, hogy a magyar lakosság kalciumhiányos, hiszen az átlag abból adódik, hogy a népesség nagy része magához veszi a szükséges mennyiséget, és csak kisebb része ennél kevesebbet. A magyar ajánlás kalcium esetében napi 800 milligramm a felnőttek, és 1000 milligramm a várandós nők és a gyermekek számára.

A D-vitamin ajánlásról szólva a főigazgató asszony úgy vélekedett, hogy a magyar ajánlás, a napi 200 NE, ha kevesebb is, mint az amerikai, összhangban van a többi európai országéval. Az amerikaiak által ajánlott értéket még a sok halat fogyasztó észak-európai országok alig érik el.

Legfőbb kalciumforrások: tej (egy pohár 240 milligrammot tartalmaz), tejtermékek, brokkoli, mandula, dió, mogyoró.
Legfőbb D-vitaminforrások: tengeri hal, tojás, máj, halolaj, tejtermék. A hiány különösen a téli időszakban fenyeget, amikor kevés a napsugárzás (a szolárium pedig nem alkalmas D-vitamin képzésre). Nyáron a vitamin hiányát napozással pótolhatjuk.

Valló László

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.