Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Tudomány
2011-02-24 12:39:00

Hatékony harc a vírusokkal

Cink – csodaszer a náthára

A cinktartalmú szerek – szirupok, tabletták – csökkenthetik náthás tüneteink súlyosságát, illetve rövidíthetik lefolyását, vélik a kutatók.

A cinktartalmú szerek – szirupok, tabletták – csökkenthetik náthás tüneteink súlyosságát, illetve rövidíthetik azoknak a lefolyását, vélik indiai kutatók. A Cochrane Systematic Review adataira támaszkodva úgy gondolják, hogy a cink hatékonyan segíthet a nátha megelőzésében, sőt akkor is, ha már megfáztunk, de a tünetek jelentkezését követően egy napon belül elkezdjük alkalmazását.

A kutatók azonban arra is felhívják figyelmünket, hogy vigyáznunk kell a cink hosszabb távú rendszeres használatával, ugyanis nagy mennyiségben alkalmazva mérgezési tüneteket okozhat, úgy, mint hányinger, hányás, hasi fájdalom és hasmenés.


Elkerülni a nátha vírusaival való találkozást, azok általános előfordulása miatt jóformán lehetetlen. Egy felnőtt átlagosan évente kettő-négy alkalommal szenved náthától, míg a gyermekek  tízszer. A kutatók úgy vélik, a cink megfázást megelőző hatása annak köszönhető, hogy beburkolja a náthát okozó vírusokat, ezáltal azok a légutak nyálkahártyáján keresztül nehezebben juthatnak be a szervezetbe, ezenkívül a laboratóriumi tesztek tanúsága szerint a cink gátolja a vírusok szaporodását is.

 Cinkben gazdag élelmiszerek
•Borjúmáj
•Marhahús
•Babfélék, búzacsíra
•Olajos magvak – tökmag, mandula, dió
•A tenger gyümölcsei – kagyló, rák, szardínia


A klinikai próbák

Az indiai Chandigarh-beli Posztgraduális Orvosi Oktató és Kutató Intézet vezető kutatója, Meenu Singh szerint a klinikai adatok megerősíteni látszanak a cink hatékonyságát, bár az optimális dózis és kezelési időtartam még nem ismert, így általános használata orvosilag még nem javasolható.

Az indiai kutatók az összesen 1360 ember bevonásával végzett 15 klinikai próba adatainak egybevetéséből arra következtettek, hogy azok a náthás betegek, akik egy hétig napközben néhány óránként cink tartalmú gyógyszert kaptak, tünetmentessé váltak, szemben a placebót kapókkal.

A gyermekek, akik napi 15 mg-nyi cink tartalmú készítményt kaptak legalább öt hónapon keresztül, kevésbé voltak fogékonyak a náthára, és kevesebbet hiányoztak az iskolából is. hozzá kell tenni azonban azt is, hogy azok, a betegek akik cinket kaptak, gyakrabban szenvedtek hányingertől és egyéb mellékhatásoktól, és az eredmények értékelésénél nehézséget okoz, hogy mind a 15 próba során más-más dózisokat és időintervallumokat alkalmaztak a kutatók.


-szederkényi-


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.