Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Tudomány
2011-05-27 07:32:00

A turisták hozzánk is behurcolhatják a kórt

Bevált a jóslat, gyilkol a szuperbaktérium

Antibiotikumokra nem reagáló, úgynevezett szuperbaktérium bukkant fel Európában. A szakemberek csak remélni tudják, hogy itthon nem lesz áldozata a Németországban felbukkanó, járványos hasmenésnek.

Beválni látszik az Európai Betegségmegelőző Központ riogatásnak tűnő jóslata. A központ néhány hónappal ezelőtt közleményben figyelmeztetett: az eltúlzott és indokolatlan antibiotikum-fogyasztás előbb-utóbb nem várt mellékhatásokat okozhat. 


Az új kór okozója: EHEC

A legfrissebb sajtóértesülések szerint a Németországban felbukkanó, rendkívül agresszív kórokozó egy úgynevezett szuperbaktérium. Az EHEC bélbaktérium – amelynek a nevével alig két napja ismerkedik a nemzetközi közvélemény – a közönséges coli baktérium olyan változata, amelyik rezisztens az antibiotikumokra, és Németországban eddig félezer embert betegített meg, három embernek pedig a halálát követelte.

Jóllehet, egyelőre hivatalosan nem hozzák összefüggésbe az Európai Betegségmegelőző Központ felhívását és a jelenséget, de a portálunk által megkérdezett járványügyi szakemberek látnak kapcsolatot a kettő között: mint mondják, Németországban köztudottan igen magas az antibiotikum-fogyasztás, így talán nem véletlen, hogy ott bukkant fel a szuperbaktérium.


Járvány határok nélkül

Az Országos Epidemiológiai Központ hivatalos közleményében igencsak szűkszavúan fogalmaznak a szokatlan kórról, miszerint a németországihoz hasonló fertőzések ismertek, 1985 óta folyamatosan regisztrálják is a tömeges megbetegedéseket; az utóbbi időszakban hazánkban évente néhány eset fordult elő, azonban járványos méreteket nem öltött. Magyarországon a súlyos, vérzéssel járó, hasmenéses megbetegedések jelentése kötelező, ilyenkor az alapellátás, szakellátás orvosa vagy a kórházban dolgozó szakember azonnal jelenti az esetet az egészségügyi hatóságnak. A járványügyi és járványügyi mikrobiológiai szakemberek ilyen konkrét, rendkívüli helyzetben fokozottan figyelik, hogy az országban felbukkan-e hasonló megbetegedés.

Noha eddig hazánkban nem fordultak orvoshoz vérzéses hasmenés tüneteivel, a szakemberek csak remélni tudják, hogy a kórokozó nem lépi át a német határt, egyúttal figyelmeztetik a lakosságot, hogy olyan személyeknél, akik az utóbbi két hétben Németországban jártak, és hasonló tünetekkel orvoshoz fordulnak, e betegség gyanúja is felmerül. A fertőzött területről érkezők sajnos ellenőrzés nélkül átléphetik a határt, és behurcolhatják a veszélyes kórt. A szakmai szervezet felkészült mind a kórokozó kimutatására, mind a szükséges intézkedések meghozatalára, hogy a súlyos kór megjelenése esetén se terjedjen tovább hazánkban.


Eltúlzott az ijedtség?

Egyelőre senki nem tudja, milyen méretűvé fajulhat a németországi EHEC-kór, és a kiváltó okát jelenleg is keresik a szakemberek, de a betegek száma egyelőre nem teszi szükségessé a járvány megjelenítését a nemzetközi jelentőrendszerben – tudtuk meg az Országos Epidemiológiai Központ szakértőitől. Nevük elhallgatását kérő, hazai infektológusok szerint ugyan valóban riasztónak tűnik a betegség, ám a számok ismeretében érdemes lenne óvatosabban fogalmazni: a csaknem 80 millió lakost számláló Németországban ugyanis eddig mindössze ötszáz beteget regisztráltak, ami még kevés a járvány kimondásához.

 

Szigeti Ildikó

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.