Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Tudomány
2011-01-17 17:44:00

A mellből táplált gyermekek IQ-ja is magasabb

Az anyatej izmosít

Az anyatej univerzális táplálék, mindent tartalmaz, ami a csecsemő gyors ütemű fejlődéséhez szükséges. Talán még annál is többet: kihatással van egész további életünkre.

Számos megfigyelés, tapasztalat igazolta már az anyatej jótékony hatását, spanyol kutatók most egy újabb, előnyös következményre derítettek fényt. Kimutatták, hogy a kamaszok lábizmai annak függvényében mutatnak egyre nagyobb erőt és rugalmasságot, minél tovább táplálták őket anyatejjel.
Az eredendő táplálék csaknem tökéletes: mind a csecsemőre, mind pedig az anya-gyermek kapcsolatra kifejtett hatását tekintve.

Egyedülálló természetes táplálék, a benne lévő fajazonos fehérje csökkenti az allergia veszélyét, és minden más fehérjénél jobban emészthető. Tejcukortartalma a központi idegrendszer fejlődéséhez nélkülözhetetlen, telítetlen zsírsavai pedig az agysejtek érését és működését segítik elő. Emiatt a szoptatott csecsemők szellemi fejlődése gyorsabb, IQ-juk is kimutathatóan magasabb.

Az anyatej olyan immunanyagokat tartalmaz, ami megvédi a kisdedet a fertőzésektől, emésztése kevesebb terhet ró a vesére és a bélrendszerre, mint bármilyen más csecsemőtáplálék. A szoptatott gyermek bélflórájában sokkal több a hasznos baktérium, ami segíti a felszívódást, és megvéd a bélfertőzésektől, az allergiától, a vastagbélráktól. Pozitív hatása sok tekintetben nem csupán az első egy-két évben, hanem az egész életen át érvényesül.

Ideális lenne, ha az anyák 95 százaléka szoptatná gyermekét, ezzel szemben a WHO jótanácsát a magyar édesanyák alig kétharmada fogadja meg. Mi tartja vissza a kismamák 42 százalékát? A téves elméletek és a lelki megterhelés. A fiatal anyák sokszor attól is félnek, hogy elveszítik keblük szép alakját. Pedig az anyatej valóságos vitamin- és immunanyag-bomba, és sok szempontból pótolhatatlan táplálék.

 Az anyatej sok-sok előnyös tulajdonságát számos kutatás bizonyította már, ám az izomra gyakorolt hatását mindeddig senki nem vizsgálta. A spanyol Granada Egyetem kutatóinak jutott először eszébe, hogy kiderítsék: van-e összefüggés a csecsemőkori táplálás és a kamaszok fizikai erőnléte között. Ezt eldöntendő több mint 2500 tinédzser szüleit kérdezték meg arról, hogyan táplálták gyermeküket az első hónapokban, különös tekintettel arra, hogy milyen hosszú ideig szoptatták őket. 

Ezután fölmérték a kamaszok fizikai állapotát, amit úgy határoztak meg, hogy megmérték, hogyan teljesítenek távolugrásban. Az adatok összegzéséből kiderült, hogy minél tovább tápláltak egy csecsemőt anyatejjel – akár önmagában, akár más ételekkel kombinálva – annál erősebbek voltak kamaszkorban a izmai.

Valló László

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.