Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Tudomány
2011-10-04 21:14:00

Amerika veszített régi csillogásából

Afrika is beszáll az űrversenybe?

Váratlan kijelentést tett a NASA egyik vezetője: eszerint a jövőben egyik ország sem engedheti meg magának, hogy egyedül menjen az űrbe.

Charles Bolden, a NASA egyik vezető munkatársa az Afrikában rendezett 62. Nemzetközi Asztronautikai Konferencián elmondta: a jelenlegi gazdasági helyzetben egyik ország sem engedheti meg magának, hogy önállóan indítson űrhajókat a világűrbe. Ezzel a kijelentésével gyakorlatilag elismerte, hogy Amerika többé nem számít nagyhatalomnak, már ami az űrmissziókat illeti. A konferencián részt vettek az európai, indiai, japán és orosz űrügynökségek vezetői, ám a legnagyobb feltűnést Kína hiányzása keltette.


Nem kell Kína?

Bolden a Guardian-nek nyilatkozva elmondta: a nemzetközi együttműködés nemcsak a pénzügyi szempontok miatt fontos, hanem azért is, mert napjainkban nem engedhető meg, hogy ne vegyék figyelembe más országok technológiáját, ötleteit. Elmondta: az amerikai űrsikló-program megszűnésével nyilvánvalóvá vált, hogy a jövőben együtt kell működniük a nemzetközi űrügynöségekkel, együtt kell bejárniuk az új utakat. Azt is hozzátette, hogy lesznek akikkel együtt dolgozni, de olyanok is, akikkel nem működnek majd együtt.


Kik mennek majd az űrbe? Fotó innen

Arra a kérdésre, hogy Amerikának fenyegetettséget jelent-e a kínai űrprogram, Bolden kifejtette: a NASA által kiadott 2010-es engedélyezési törvény és egyéb jogszabályok megtiltják neki, mint az egyik vezető űrkutatónak, hogy kétoldalú kapcsolatokba bonyolódjon Kínával.

Bolden mellett Jean-Jacques Dordain, az Európai Űrügynökség részéről elmondta, hogy már folynak a tárgyalások a közös (amerikai-európai) Mars-expedícióról. A NASA munkatársa kijelentette: bízik abban, hogy a James Webb Űrteleszkóp, amelyet 2016-ban akarnak elindítani, és amelyik a Hubble űrteleszkópot váltaná fel, megússza a politikai csatározásokat. Hozzátette: a James Webb egy hihetetlen eszköz, amely forradalmian új szempontból mutatná majd be a világűrt az űrkutatóknak, az emberiségnek. Azt is elmondta, hogy ehhez képest eltörpül a Hubble tudása.

A Fokvárosban rendezett kongresszuson több mint 2000 tudós vett részt a világ minden tájáról. Az afrikai jelenlét jelzés értékű: a kontinens is felzárkózik az űrkutatási programba. Sok tudós már „afrikai űrversenyről” beszél, miután Dél-Afrika és Nigéria két műholdat is pályára állított. Afrika nincs könnyű helyzetben, hiszen a kontinens tudósainak meg kell győzniük a kormányt, hogy a legszegényebb kontinensnek is lehet jövője az űrkutatásban.

– mi (forrás: guardian.co.uk)

A nyitókép innen

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Égi jel
  • Ezt okozta az elmúlt tíz év legnagyobb mágneses vihara
  • Ma érte el a Földet a legintenzívebb napkitörés!
  • Égi katasztrófa: kihunyt a Naphoz hasonló csillag
  • Már nem kell tartanunk az űrszondától
  • Hamarosan elrobog felettünk az űrszonda
  • Lázban tartja a világot az űrszonda
  • Ő a világűr legújabb „sztárja”
  • Megvan, hogy mikor csapódik be az űrszonda
  • Valós veszély! Magyarországra zuhan a műhold?
  • Íme 2011 győztes műholdfelvétele

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.