Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Tudomány
2011-02-03 07:28:00

Robbanás az agyban

A zaj növeli a stroke kockázatát

Régóta tudjuk, hogy a zaj az ember számára igen ártalmas. Most arra is fény derült, hogy a közúti forgalom okozta zajszint, különösen a hatvanöt évnél idősebbeknél, növeli az agyi katasztrófák kockázatát.

Stroke (sztrók) alatt agyi érkatasztrófát, magyarul gutaütést értünk. A gyűjtőfogalomba három kórkép tartozik, a betegség kialakulása szerint csoportosítva. Az esetek 83 százaléka ischaemiás eredetű,  azaz az agyba valamilyen oknál fogva nem jut vér, ezért az agysejtek tápanyag és oxigén hiányában elhalnak. A másik két csoport a különböző vérzések (intracerebrális vérzés 10 százalék és a subarachnoidalis vérzés 7 százalék), melyeknél az agykárosodás oka az agyszövetbe betörő vérzés lehet.

Sajnos a két kórkép vérzéses és az ichaemiás első látásra nehezen különíthető el egymástól. S  mindez azért nagy probléma, mert kezelésük teljesen eltérő eljárást jelent. A beteget gyorsan kórházba kell szállítani, és CT (Számítógépes Rétegvizsgálat) vizsgálatot kell végezni! A mielőbbi szállítás rendkívül fontos, hiszen az agysejtek az oxigénhiányt csak három óráig bírják károsodás nélkül.

Mindenképpen fontos a betegség korai felismerése, és tünettanának ismerete! A sztrók legtöbbször a reggeli-délelőtti órákban alakul ki, az esetek többségében a következő fenyegető tünetei és előjelei lehetnek:
féloldali végtaggyengeség, bénulás,
átmeneti látásvesztés az egyik szemen, kettős látás, látótérkiesés,
beszédmegértési zavarok, szóformálási nehézségek,
zavartság, szédülés, fejfájás, hirtelen fellépő eszméletvesztés.
Ezek a tünetek lehetnek múló jellegűek vagy maradandóak, és együtt vagy külön-külön is előfordulhatnak.

 Egy nemrégiben publikált dán tanulmány volt az első, amely a közúti közlekedés zaja és a sztrók kialakulásának kockázata közötti összefüggést vizsgálta. A felmérésbe 51.485 személyt vontak be. Kiderült, hogy a zajszint 10 dB-es növekedése 14 százalékkal növeli a sztrók kockázatát. Amikor a dán kutatók életkor szerinti bontásban is megvizsgálták a mérési eredményeket, kiderült, hogy a 65 évnél fiatalabbak esetében jelentéktelen mértékben, statisztikailag nem szignifikánsan emelkedett a kockázat, ezzel szemben a hatvanöt évnél idősebbek esetében 10 decibel növekedés 27 százalékkal nagyobb kockázatot okozott. Sőt, a kutatás kimutatott egy 60 decibeles küszöbértéket is, amely felett a sztrók kockázata ugrásszerűen növekedett. Ekkora zajszintet produkál egy átlagos mikrohullámú sütő vagy mosógép, ekkora, vagy gyakorta egy-két decibellel nagyobb a közlekedés átlagos zajszintje budapest belvárosában. 



   Budapest zajszinttérképe                                  (Forrás: http://index.hu/belfold/budapest/zajtrek32982/)

Mette Sørensen vezető kutató elmondta, hogy nem tisztázott még egyértelműen az ok-okozati viszony mechanizmusa a zajszint és a sztrók között, de a kapcsolat mindenképpen létezik. Az öt és fél millió lakosú Dániában évente 12400 embert ér sztrók, és ezek közül hatszáz esetben valószínűsíthető a közlekedési zajszinttel való kapcsolat. Hazánkban évente több mint 40 000 ember kerül kórházba ilyen panaszokkal.

 Sørensen szerint az egyik lehetséges hatásmechanizmus az lehet, hogy a zaj úgy működik, mint egy stresszor, zavarja az alvást, ami növeli a vérnyomást és a pulzusszámot, valamint fokozza a stresszhormonok kibocsátását. Az idősek általában amúgy is rosszabbul alszanak, ez megmagyarázhatja, hogy közúti közlekedési zaj és a stroke kockázata között miért volt egyértelmű a kapcsolat a kutatás idősebb résztvevőinek körében.

A sztrókot komolyan kell venni! Ne feledjük, a beavatkozáshoz csak rövid idő áll rendelkezésre, 3 óra múltán a károsodás visszafordíthatatlanná válik. Észlelés után első dolgunk mindenképpen a mentők riasztása legyen a 104-es illetve a 112-es telefonszámon!

- nikol -

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.