Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Tudomány
2011-07-12 12:00:00

Délen pusztító aszályok, északon forró nyarak lehetnek

A szélsőséges időjárás lesz a vesztünk?

Két új, szélsőségesen magas szén-dioxid-kibocsátáson alapuló klímamodellt fejlesztett ki egy nemzetközi kutatócsapat.

A kutatócsapat számításai szerint Dél-Európában pusztító aszályok, míg Skandináviában akár hét fokkal melegebb nyarak várhatók. A Zürichi Műszaki Főiskola és az amerikai Nemzeti Légkörkutató Központ éghajlatkutatói által készített szimulációk rendkívül borúlátó, de korántsem lehetetlen jövőképet vetítenek előre.


Az igen közeli jövő

Tanulmányuk olyan jövőt vizsgál, amelyben a fosszilis tüzelőanyagok használatát nem korlátozzák – magyarázta a kutatás vezetője, Ben Sanderson. A globális felmelegedésnek így nincs, ami gátat szabjon, és nagyobb értéket ér el, mint a Kormányközi Éghajlati Tanács (IPCC) összes eddigi prognózisában. Az Environmental Research Letters című szaklapban publikált tanulmányban – amelyet a Der Standard című osztrák lap internetes kiadása ismertetett kivonatosan – a kutatók első, CurrentMix elnevezésű jövőképükben azt veszik alapul, hogy továbbra is a jelenlegi mértékben éget el az emberiség fosszilis tüzelőanyagokat. Ezzel párhuzamosan a mai mintegy hétmilliárdos lakosság 2100-ra 11 milliárdra duzzad. A második jövőkép, az AllCoal 15 milliárd embert vesz alapul 2100-ban, ugyanakkor fokozódó szénfelhasználással számol.


Ez lenne a jövő?
Fotó: room42

A számítások alapján az északi sarkvidék hőmérséklete több mint 12 Celsius-fokkal emelkedne, ezáltal a jégtakaró elolvadna. Az AllCoal modell esetében már 2070-re elfogyna a jég az északi sarkról, ezzel párhuzamosan drámai mértékben emelkedne a tengerszint. Észak-Európában is átlagon felüli mértékben növekedne a hőmérséklet, 2100-ra Skandináviában a legmagasabb nyári hőmérséklet hat-hét fokkal haladná meg a mait. Ezzel egyidejűleg a csapadék eloszlása torzulna a maihoz képest.

Az AllCoal jövőkép esetén Dél-Európa, Közép-Amerika és Ausztrália déli része 30-80 százalékkal kevesebb esőben részesülne, mint ma. A sarkvidékeken, Észak-Kanadában és Szibériában ezzel szemben 50-200 százalékkal növekedne a csapadékmennyiség.

 

–mi, MTI –

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.