Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Tudomány
2011-11-01 20:00:00

Már a hírszerzést is érdekli az új adatgyűjtő modell

A közösségi oldalakból kiolvasható a jövő?

Isaac Asimov, az orosz származású amerikai író több mint 60 éve találta ki a pszicho-történelmet, vagyis kombinálta a matematikát és a lélektant, hogy a jövőbe lásson.

Ma már a társadalomtudósok foglalkoznak a tudományággal, amihez óriási segítséget adnak hozzá a Twitter-üzenetek, Facebook- és blogbejegyzések, a mobiltelefonok milliárdjainak helymeghatározásai, hogy ne is beszéljünk a világháló óriási adatgazdagságáról.


Megjósolhatók lesznek a forradalmak is

A legderűlátóbb kutatók reményei szerint ezen adathalmaz révén először tanulmányozhatják majd az emberi viselkedés társadalomtudományi törvényeit, így előre megjósolhatják a politikai válságokat, a forradalmakat és egyéb társadalmi megmozdulásokat.


Hová vezet az információéhség?  Fotó innen

Thomas Malone, a Massachusettsi Technológiai Intézet (MIT) vezetője is nagy előrelépésnek tartja ezt a lehetőséget, mert nemcsak az eddig legrészletesebb adatok, hanem már az előrejelzés algoritmusai is a rendelkezésükre állnak. Az Egyesült Államok kormánya máris érdeklődik a kérdés iránt, sőt nyár óta az IARPA, a hírszerzéshez tartozó és eddig ismeretlen ügynökség is társadalomtudósoktól, akadémikusoktól és testületektől várja az ötleteket, hogyan lehet automatikusan adatokat gyűjteni a világhálón – például 21 latin-amerikai országról.

Az új adatgyűjtő rendszer egyébként elsősorban a lakosság fogyasztására, helyváltoztatásaira és kommunikációs szokásaira fog összpontosítani a nyilvánosan hozzáférhető adatok osztályozásával. Tavaly a HP Labs szakemberei a Twitter adataival mérték fel a korábbiaknál pontosabban a hollywoodi filmek jegyeladási bevételeit. Idén augusztusban az Arlingtoni Nemzeti Tudományos Alapítvány (Virginia) pénzt különített el, hogy a Twitteren és a Facebookon szerzett adatok alapján értékelje a földrengések okozta károkat.


Az aggódó hangok

Marc Rotenberg, a Washingtonban székelő Elektronikus Magánélet Információs Központjának elnöke viszont arra figyelmeztetett, hogy kétélű fegyverek az ilyen technikák. „ Az Egyesült Államokban ugyanilyen könnyen fel lehet használni majd a helyi politikai ellenfelek ellen, akárcsak külföldi fenyegetések ellen is” – mondta Rotenberg.

Az adatkutatási szakértő, Prabhakar Raghavan, a Yahoo! Labs igazgatója megjegyezte, hogy az influenzajárványok megelőzése érdekében nem sokkal gazdagították a már meglévő ismereteket azok a keresések, amelyek az „influenza” szóra vonatkoztak a világhálón.

A MIT médiakutató részlegének tudósa inkább reménykeltőnek, mint ijesztőnek tartja mindezt. „Ennek révén jobban meg lehet majd érteni, mi zajlik a világban, és hogyan reagálnak rá az egyes helyi kormányok” – igyekezett megnyugtatni az aggódókat Sandy Pentland.


W. W.

A nyitókép innen

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Facebook
  • Ki ölte meg Jézust?
  • Íme 2011 győztes műholdfelvétele
  • India nem tűri tovább a vallásellenességet
  • Orbán Viktor újévi köszöntője a Faceboookon
  • Újabb Mohamed-karikatúra miatt égtek a koptok házai
  • Kütyük nélküli világ: lehetséges?
  • Az SMS javíthatja a helyesírást
  • Szembemennek a hatalommal az orosz tüntetők
  • Eltört arccsont, szándékosan lerúgott fradista
  • Disznót vág lemondása előtt az államtitkár

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.