Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Tudomány
2011-07-08 11:55:00

Óriási rizikófaktor az alsóvégtagi érszűkület

A dohányzó nők hamarabb lesántulnak

A dohányzás egyik súlyos következménye, az alsó végtagi érszűkület gyakran akár mindkét láb elvesztéséhez vezethet. Egy új amerikai vizsgálat azt igazolta, hogy a betegség nőkben korábban jelentkezik, mint a férfiakban.

A betegség kezdetén a lábszárban csak erős megterhelésre, futásra jelentkezik a fájdalom, később ez mind kisebb mozgásra megjelenik, a beteg sántikálni kezd, ha gyalogol, majd megállva a panasz egy idő után megszűnik.

Az amerikai Women's Health Study a nők szív- és érrendszeri betegségeit tanulmányozza több évtizede. A kutatásban több mint 40 ezer, önként jelentkező nő vesz részt. A tanulmányban 45 évesnél idősebb, egészséges nőket vizsgálnak részletesen, többek között életmódjukat, táplálkozásukat.

Aruna D. Pradhan és munkacsoportja 39 825 nő csaknem 13 évnyi vizsgálati eredményeiről számolt be. A nőket a dohányzási szokások szerint a soha nem dohányzók, a cigarettáról leszokottak, a napi 15 cigarettánál kevesebbet, illetve annál többet fogyasztók csoportjaiba sorolták, és ezeket az érszűkület kialakulásának adataival vetették össze.

Az erős dohányosok között az alsó végtagi érszűkület többszörösére növekedett a nem dohányzókhoz képest. A kutatók hangsúlyozzák, hogy a cigarettázást abbahagyó nők közül is lényegesen többen tapasztalták a tüneteket, mint a nemdohányzók körében.
A kutatók rámutattak, hogy emiatt a fiatal lányok cigarettázásra rászokását kell a lehető leghatékonyabban megelőzni. A tanulmányt az Annals of Internal Medicine közölte.

(mti)

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.