Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Tudomány
2011-01-26 15:06:00

Idült gyulladásos állapot

A cukorbetegség gyakran rákhoz vezet

Nemrégiben derült fény arra, hogy a diabéteszes betegek esetében az átlagosnál gyakoribbak a daganatos megbetegedések.

A figyelem évtizedeken keresztül a cukorbaj érszövődményeinek megelőzésére irányult. A terápia többnyire sikeres, mára a cukorbetegek életkilátásai javultak, élettartamuk szerencsére nőtt. A kezelőorvosoknak most  újabb problémával kell szembenézniük. Nemrégiben derült fény arra, hogy cukorbetegeknél gyakoribbak a daganatos megbetegedések.

Ez a kockázat két-háromszoros a nem cukorbetegeknél észleltekhez képest. Az összefüggés a máj-, hasnyálmirigy-, vastagbél-, húgyhólyag-, vese-, emlő-, de vérképzőszervi daganatoknál is megfigyelhető. A legtöbb adat szerint érdekes módon a cukorbetegség a prosztata rosszindulatú megbetegedésének gyakoriságát csökkenti.

Magyarázatként több teória is napvilágot látott. Az elhízott és a diabéteszben szenvedő személyek jelentős részében csökken a szövetek (a máj, izom- és zsírszövet) inzulinra való érzékenysége, ezáltal megnő a vérben keringő inzulinszint. Az inzulin önmagában is egyfajta növekedési faktor, a magas inzulinszint mellett ez a hatás erőteljesebb lehet, serkentheti a sejtek növekedését, osztódását; daganatok esetén az áttétképződést.



Mind elhízás, mind pedig cukorbaj esetén jellemző, hogy a szervezetben idült, folyamatos gyulladásos állapot áll fenn. Régóta ismert a gyulladás összefüggése a daganatképződéssel. Például az évtizedek óta fennálló gyulladt lábszárfekélyben gyakoribb a daganatképződés, a tartós nyelőcsőgyulladás rákot idézhet elő a nyelőcsőben, a májzsugor gyulladásos folyamatai  a májdaganat kialakulására hasonló hatással vannak. Az emelkedett vércukorszint ráadásul olyan oxidatív termékek képződéséhez vezet, melyek sejtkárosítóak, s az örökítő anyag (DNS) megváltoztatása révén akár rákkeltőek is lehetnek.


Hogyan lehet elkerülni a veszélyes következményeket?

A jól beállított szénhidrát-anyagcsere  az oxidatív szöveti stressz csökkenése révén is kedvező hatással jár. A testsúlycsökkentés, a rendszeres egyénre szabott testmozgás, idősebbeknél akár csak a napi séta, fiatalabbaknál a kerékpározás, kocogás, aerobic stb. védő hatású lehet. A cukorbetegség gyógyszerei közül az inzulinérzékenységet javító, ezáltal a vér inzulinszintjét csökkentő szerek eredményességéről egyre több információnk van.

A cukorbetegek számára ajánlható, hogy semmiképpen se hanyagolják el a rendelkezésre álló daganatos szűrővizsgálatokat: az emlő- és tüdőszűrést, a nőgyógyászati vizsgálatot, a székletvér-meghatározást. Ajánlatos továbbá lemondaniuk az olyan káros szenvedélyekről is, mint a dohányzás és  alkoholfogyasztás, melyek rákkeltő hatása már hosszú idők óta ismert.

Dr. Becher Péter

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.