Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Tudomány
2011-10-15 19:20:00

Genetikai elváltozás védhette meg az időskori demenciától

115 éves nő okoz fejtörést a tudósoknak

Az emberiséget mindig is foglalkoztatta az a tény, hogy egyeseknek miért jut több idő a Földön, míg mások hamar eltávoznak közülünk. A tudósok is erre a kérdésre keresik a választ.

Egy 115 évet élt asszony DNS-láncolatát vizsgálták holland tudósok annak érdekében hogy kiderítsék: mi volt hosszú életének a titka. A kutatás során arra jutottak, hogy az asszonynak néhány ritka genetikai elváltozása volt, amelyek megvédték őt a demenciától és meglepő szellemi frissességet kölcsönöztek neki.


A titokzatos hölgy

A kutatók darabonként illesztették össze a szép kort megélt asszony DNS-láncolatát. A nőről annyit lehet tudni, hogy „abban” az időben ő volt a legidősebb ember a Földön, de nevét nem hozták nyilvánosságra. A holland tudósok W115-ként emlegették azon a kanadai tudományos konferencián, ahol beszámoltak viszgálatuk eredményeiről. Az idős nőről még annyit lehet tudni, hogy még életében úgy rendelkezett, hogy halála után teste orvostudományi célokra használható. A kutatók elmondták: az asszony génjeinek mutálódása révén elkerülte őt a demencia.


Mi a hosszú élet titka? Fotó innen (a kép illusztráció)

Több, mint 10 év telt el azóta, hogy az emberi genetikai kód első vázlatát feltárták a tudósok. Azóta néhány száz személy génjét sikerült teljes egészében feltérképezni, mivel időközben a technológia is fejlődött és a DNS-t egyre jobban és olcsóbban tudják ezáltal „olvasni”.

Dr. Henne Holstege, az amszterdami Orvostudományi Egyetem genetikai részlegének kutatója elmondta: néhány ritka genetikai változást találtak a 115 éves nő DNS-ében. Hozzátette: egyelőre nem világos, hogy ezek milyen szerepet játszhattak, de úgy tűnik, van valami a génjeiben, amely megvédték őt a demenciától és más öregkori betegségektől. Azt is elmondta: a vizsgált asszony különleges, agyában semmi jelét nem találták az Alzheimer-kórnak.


Árral szemben

Holstege a BBC-nek elmesélte, hogy az asszony koraszülöttként jött a világra, az orvosok akkoriban nem bíztak abban, hogy életben marad. A 115 éves nő rácáfolt minden tudományos tényre, hiszen hosszú és egészséges életet élt le. Tíz évvel a halála előtt, 105 éves korában vonult idősek otthonába, de akkor is tiszta volt a tudata. Száz éves korában emlőrákkal kezelték, de végül gyomorrákban halt meg.

A 113 éves korában végzett mentális állapotot vizsgáló tesztek kimutatták, hogy teljesítménye egy 60-75 éves nőével vetekszik. A boncolásánál az orvosok az orvosok nem találtak demenciára utaló jelet, vagy olyan lerakódásokat az erekben, amelyek szívbetegségekhez vezetnek. Az orvosok a nő génszerkezetét más kutatók rendelkezésére bocsátják a további tudományos kutatások érdekében.

A tanulmányt az American Society of Human Genetics éves találkozóján mutatták be a kanadai Montrealban. Ennek kapcsán Dr. Jeffrey Barrett, a nagy-britanniai Cambridge-ben található Sanger Központ munkatársa elmondta: fontos bizonyíték ez a felfedezés. A BBC-nek nyilatkozva kifejtette: a világ legidősebb női genomjának részletes vizsgálata fontos kiindulási pont annak megértésben, hogy a DNS-változások összefüggnek a hosszú, egészséges élettel. Hozzátette: ahhoz, hogy valóban megértsék a hosszú és egészséges élet hátterében álló biológiát, szükségük lesz több száz vagy ezer ember DNS láncolatának vizsgálatára is.

– mi (forrás: bbc.co.uk)

A nyitókép innen

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.