Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-08-25 15:00:00

Valamiért nem kér a készülékből az Onkológiai Intézet

Vérmentő: Jehova Tanúi megjándékozták a magyar egészségügyet

Egyre gyakrabban alkalmazzák műtéteknél a betegek saját vérét visszaforgató vérmentőt, de az Országos Onkológiai Intézet nem kér belőle. Az elsőt a Jehova Tanúitól kaptuk.

Az országban immár az ötödik egészségügyi intézményben, a Szent János Kórházban helyezik üzembe pénteken az úgynevezett vérmentő készüléket. A TEST-VÉR Magánbiztosító Egészségpénztár által vásárolt 6,5 millió forint értékű berendezést a traumatológiai osztályon használják majd a nagy vérigényű műtéteknél.


Nem vész el a vér műtét közben

Mint  Rigó Ferencnétől, a TEST-VÉR illetékesétől megtudtuk, a speciális gépet főként olyan betegeknél alkalmazzák, akik nem kaphatnak, vagy nem kívánnak idegen vért kapni. A vérmentő készüléket jellemzően nagy vérigényű beavatkozásoknál vetik be, ortopédiai, hasi, szív- és onkológiai műtéteknél.  Elsőként a kecskeméti megyei kórházban próbálták ki három évvel ezelőtt és azóta is gyakran alkalmazzák. Jelenleg négy hasonló berendezés van az országban.
 


A műtét közben elfolyó vér nem vész el. A kórház takarékoskodni tud

Rigóné elmondta: a berendezés szívóval veszi fel a vért a műtéti területről, majd amikor szükséges, szűrt állapotban visszajuttatja azt a beteg szervezetébe. Legnagyobb előnye, hogy alkalmazásával nincs szükség idegen vérre, vagy ha igen, csak kiegészítésként. Ez az eljárás tehát nem csupán a beteg számára előnyös (nem kell tartani az esetleges hibás vérátömlesztéstől), hanem az intézménynek is kedvező, hiszen a műtét közben elfolyó vér nem vész el, azaz a kórház takarékoskodni tud a vérkészítményekkel is.


Nem kérnek a felajánlásból

Információink szerint a készüléket többször is ajánlották az Országos Onkológiai Intézetnek is, ám a centrumban rendre visszautasították az adományt. Az első magyarázatok szerint a szakértők nem tartották szerencsésnek, hogy a tumoros betegek műtétje során a rákos sejteket „visszajuttatják” a betegbe. Később azonban kiderült, hogy egy egyszerű szűrő beépítésével ez a probléma kiküszöbölhető. Valószínűleg ezt ismerték fel azok a kórházak, amelyek onkológiai műtéteknél is alkalmazzák a készüléket. Portálunk megpróbálta megtudni az Országos Onkológiai Intézet ellenállásának okát, ám megkeresésünkre a centrumnál nem reagáltak.

A vérmentő készülékek hazai sikertörténete sajátos módon a Jehova tanúihoz köthető. Úgy tudni, a 90-es években a műtétjeiket sehol az országban nem vállalták a kórházak, mert idegen vért nem fogadnak el. Akinek közülük volt rá pénze, Ausztriában vagy Németországban műttette magát. Ott már voltak vérmentő készülékek, ráadásul egyes esetekben olyan precíz műtéti technikákat alkalmaztak, amelyek csekély vérzéssel jártak.Az itthoni úttörőnek számító kecskeméti megyei kórház orvosai Grazban és Hamburgban szerezték ismereteiket. Nem csoda, hogy az első vérmentő készüléket a Jehova Tanúitól kapták ajándékba, amelyet azóta számos beteg műtétjénél használtak.



Szigeti Ildikó

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Egészségügy
  • Így terjed az influenza
  • Depressziós szakaszban a magyar pszichiátria
  • Kórházakba menekülnek a szegények
  • Államosított egészségügy
  • Orbán szerint nem húsbavágóak az IMF-tárgyalások
  • Megfontolandó ajánlatot kapott az orvostársadalom?
  • Milliárdok az egészségügynek
  • Összeomlik az egészségügyi ellátás?
  • Orbánt kérik a „nyomorúságos korszak” lezárásához
  • Betlehemi kvíz egy hajléktalankórházban

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.