Get Adobe Flash player
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2012-01-06 19:30:00

A családokat segítő alapítvány újabb akciója – milyen az adakozási helyzet?

Vásárolj a gyógyíthatatlan gyerekekért!

A Szemem Fénye alapítvány Érden is megnyitotta használt termékeket árusító Charity Shopját. Mark Canning-et, az Egyesült Államok budapesti nagykövetségének környezetért felelős munkatársát kérdeztük.

– A Pécsett és Törökbálinton is gyermekhospice-szolgálatot ellátó Szemem Fénye Alapítvány nemrég nyitotta új boltját, ahol a vásárlással a súlyosan beteg gyermekeket segíthetjük. Hogy látja, milyen különbségek vannak jótékonykodás terén Magyarország és az USA között?

– Nem sokat tudok a magyar jótékonysági kultúráról. Az azonban lenyűgözött, ami a vörösiszap-katasztrófa kapcsán történt. Az USA-ban fontos szerepük van a jótékonysági szervezeteknek. Minden környékbeli templomnak, civil szervezetnek (NGO, Non-Governmental Organization) és iskolának megvan a maga jótékonysági programja. A Goodwill nevű cég például az egész országban óriási „thrift shopokat” üzemeltet. 2010-ben például a fogyatékkal élő amerikaiaknak gyűjtöttek, százhetvenezer embert alkalmazva, miközben több mint négy milliárd dollárt gyűjtöttek össze kétezer-hatszáz boltban.

– Mennyiben mások az ilyen „charity shopok" Magyarországon?

– Még csak egyetlen ilyen boltban jártam, egy érdi charity shopban. Az sok szempontból hasonló volt az amerikaiakhoz. Például, ahogy nálunk, itt is csökkentik az árakat, ha valami sokáig van a boltban. Az érdi bolt kisebb ugyan, mint az amerikaiak, de kifejezetten jól szervezett. Az USA-ban a hasonló boltok gyakran nagyobbak, mint a hipermarketek.

– Mennyire népszerűek?

– Több mint huszonötezer van belőlük. Az általam ismert adatok szerint az amerikaiak húsz százaléka vásárol „thrift shopokban” (a charity shop kifejezést inkább a boltok szülőhazájában, Nagy-Britanniában használják). Persze az e-bay és a hasonló weboldalak sokat változtattak azon, hogyan vásárolunk használt termékeket. Egyre gyakrabban vásárolunk használt dolgokat. Az sejthető, hogy a „thrift shopok” népszerűek lesznek a gazdasági válság idején, de én azt gondolom, hogy ez akkor is így marad, ha a gazdaság elkezd növekedni. Mikor legutoljára otthon voltam, pont egy Goodwill-ben vásároltam. Nemcsak a pénztáraknál álltak a sorok, de az üzlet mögött is, ahol az adományokat adják le. Vettem is egy retro napszemüveget a lányomnak és egy Bayern München mezt a fiamnak. Ezek olyan dolgok, amiket nem kapni bevásárlóközpontokban. Ráadásul összesen négy dollárt, kevesebb mint ezer forintot fizettem. Azóta persze a fiam kinőtte a mezt, ezért egy másik boltnak adtuk.

– Kik vásárolnak az ilyen boltokban?

– Változó. Sokan azért mennek „thriftelni”, mert olcsóbb, mint a bevásárlóközpontok, néhányan meg egyszerűen szeretik a kedvezményeket. Azért is választják sokan, mert szeretnek szokatlan dolgokat venni.

– Ezek szerint menő „thriftelni”?

– Inkább azt mondanám, hogy adományozni az ilyen boltoknak szociálisan érzékenyebb, mint vásárolni bennük. A világon nagyon sok ember élete és munkája függ attól, hogy mások új dolgokat vásárolnak. Úgy gondolom, az emberek egyszerűen jól érzik magukat a tudattól, hogy hasznos célra áldozták a használt dolgaikat.

 

Első a Szemem Fényénél
Magyarország első Charity Shopját Pécsett a Szemem Fénye Alapítvány mű­ködteti, de van már Barcson, Dombóváron, Érden, Siklóson és Tapolcán is egy-egy üz­letük. A hatékony működés érdekében azonban minél több – legalább ötven – ilyen üzletet akar fenntartani az alapítvány, hogy az üzletek közötti folya­matos árumozgás megvalósításával, akciók bevezetésével a Charity Shop valóban jól működő bolthálózat legyen itthon is.

 

KMZs

Fotó: Simonyi Balázs

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Gyermekhospice
 • „Tudta a gyerek, hogy ez az utolsó éjszakánk”
 • Mi az, amit a legnehezebb feldolgozni?
 • Kérlek, dolgozz helyettem a hétvégén
 • Van, amin segít a gazdasági válság
 • Öltözz pirosba és segíts a gyerekeknek!
 • Adománygyűjtés a Szemem Fénye Alapítvány gyermekhospice szolgálatának
 • Egy templom gyógyíthatatlan gyerekeknek
 • Temetetlen űr: ma van a bébigyász világnapja
 • Megnyílt az ország első bentlakásos gyermekhospice-háza (galériával)
 • Remény a gyógyíthatatlan gyermekeknek: képgalériával!

 • A hét java

  © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.