Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-03-19 06:21:00

Hitel-trükk a reklám mögött: így lesz drágább a legolcsóbb

Van új autó 1,7 millióért?

Vajon komolyan vehető egy olyan hirdetés, ami így szól: új autó 2011-ben 1,7 millióért? Utánajártunk, hogy mit tartalmaz a reklám „apró betűs része”.

A hirdetett gépkocsit Törökországban gyártják: ez nagyban hozzájárul ahhoz, hogy az 506 l-es csomagterű autó árát alacsonyan tartsák. Bár az autó az utastér méretét tekintve nagynak egyáltalán nem mondható, kisgyermekes családoknak mégis jó választás lehet, hiszen a kicsik csak elférnek a hátsó ülésen, a csomagtér mérete pedig számos más, jóval drágább autót is messze megelőzi.

Felgöngyölítettük a rejtélyt: a kínált, legolcsóbb modell ára 2 millió 40 ezer forint (400 ezer forintos kedvezmény mellett). Ebből jön le még 300 ezer forintos finanszírozási kedvezmény, és így jön ki az 1.740.000 Ft-os, csalogató ár. A hirdetett finanszírozás 1 millió forint hitel és 48 hónapos futamidő esetén 34 ezer forintos havi törlesztő részletet eredményez. Az egyik legnépszerűbb, online autóhitel-kalkulátor ajánlata szerint megéri elveszíteni a 300.000 Ft kedvezményt, és még így is 3500 Ft-tal alacsonyabb a havi részlet. Ez kétségtelenül alátámasztja a márkakereskedő hivatalosnak bizonyára nem tekinthető állítását, miszerint a márkák saját finanszírozása az évek során apránként visszakéri a kedvezményt.

Emellett nem kérdés, hogy a kínált alapmodell igencsak fapados. Az eggyel magasabb változathoz képest nincs benne szervokormány, fedélzeti számítógép, a kormány és a vezetőülés magassága nem állítható, nincsenek elektromos ablakok, sem csomagtér-világítás, vagy éppen távirányítású központi zár. De egy kisgyermekes család biztos tud hova tenni 300 ezer forintot, így ha az autót kizárólag használati eszköznek tekintik, akkor ez a kompromisszum nem is annyira irracionális.

Kis Ferenc Balázs 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.