Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-06-23 08:00:00

Magzatelhajtás ellen, örökbefogadás mellett

Uniós nyomásra lett vége az abortuszkampánynak?

Meghirdetése után alig hat héttel véget ért a kormány abortuszellenes kampánya – állítja a szociális kabinet. Az illetékesek cáfolják, hogy a brüsszeli tiltakozás miatt szedték le a sok vitát gerjesztő plakátokat.

Banális oka van annak, hogy a közterekről, metrókból eltűntek a sok vihart kavart abortuszellenes plakátok. Véget ért a kampány – állítja a Nemzeti Erőforrás Minisztériumának (NEFMI) szociális ügyekért felelős államtitkársága. Az illetékesek cáfolták, hogy a május elején meghirdetett akció hirtelen megszakítása összefüggésben volna az uniós kritikákkal.


Uniós visszhang

A mindennapi.hu korábbi értesülése szerint akár százmilliós büntetésre is számíthatott volna Magyarország, ha nem gyűjti be haladéktalanul az abortuszellenes plakátokat. Nincs összhangban az Európai Unió Progress-programjának szabályaival az abból anyagilag támogatott magyarországi abortuszellenes kampány − közölte Viviane Reding igazságügyi EU-biztos június 8-án Strasbourgban.

Reding akkor az Európai Parlamentben az új magyar alkotmányról folytatott vitában beszélt a témáról. . Az EU-biztos hangsúlyozta, hogy Brüsszel fellép, ha jogellenes magatartást tapasztal, és kilátásába helyezte, hogy visszakövetelik a megítélt támogatási összeget, vagyis a kampányra fordított 110 millió forint 85 százalékát (a fennmaradó 15 százalékot költségvetési forrásokból fedezték).


Örökbefogadás mellett

A szakállamtitkárságon most ismételten azt hangsúlyozták: az életéért könyörgő magzatot ábrázoló plakátokat is magában foglaló kampány célja az volt, hogy az örökbefogadást (szemben az abortusszal), mint lehetőséget tudatosítsa azokkal a nőkkel, akik gyermekükről való lemondásra kényszerülnek. A kampány tehát sokkal inkább az örökbefogadásról és az életvédelemről szól, mint az abortuszról.  Magyarországon a nők önrendelkezési jogába ugyanis az állam nem szól bele. Ezt a  nehéz döntést a nőknek kell meghoznia, és ezt az állam maximálisan tiszteletben tartja – szögezték le az illetékesek.

Tájékoztatásuk szerint az akcióval szemléletváltást akartak elérni Magyarországon, ami hozzájárulhat a rendkívül kedvezőtlen demográfiai tendencia megfordításához. A minisztérium kampánya arra tényre híva fel a figyelmet, hogy nálunk az abortuszok száma még mindig elképesztően magas, megközelítőleg duplája a nyugat-európai átlagnak. Minden 1000 élve születésre 447 abortusz jut, míg Finnországban 172 vagy Csehországban 208.
Tájékoztatással akartak szolgálni, hogy a sokszor súlyos egészségügyi és lelki kockázatokkal járó magzatelhajtás helyett az örökbefogadást is választhatják az ebben az élethelyzetben lévő nők – tették hozzá az államtitkárságon.  


Szó szerint

Az eu-s pályázati pénz felhasználása kapcsán azt mondták, hogy a magyar kormány minél előbb pontot kíván tenni az ügy végére, s azt jogi, technikai kérdésként kezeli. Álláspontjuk szerint a szerződésben foglaltak szerint jártak el. (A teljes, a nők és férfiak esélyegyenlőségét célzó kampánynak csak 17 százalékát teszi ki az örökbefogadási kampány költsége.) Ezt az Európai Bizottsággal rövid úton közvetlenül tisztázzák majd, ám ha a kétségeket nem tudják eloszlatni, akkor természetesen készen állnak levonni a megfelelő következtetéseket.

Mint arról portálunk beszámolt, az alapvetően a családalapításra ösztönző − az abortuszellenes plakátot is magába foglaló − országos akciót az unió közösségi foglalkoztatási és társadalmi szolidaritási ügyeket támogató Progress-programjának a segítségével valósították meg.
Noha többször is feltettük az akcióval kapcsolatos kérdéseinket az illetékeseknek, az államtitkárságon mindmáig nem kaptunk választ arra, hogy vajon a plakátok célcsoportját kik alkothatták, mint ahogy az sem derült ki, hogy vajon a nyertes cég pályázati anyagát megküldték-e a brüsszeli szakértőknek, egyáltalán szükség volt-e az uniós rábólintásra, vagy nem.

Alig néhány hete kerültek ki a metróba, a közterekre a Szociális, Család- és Ifjúságügyért Felelős Államtitkárság kampányplakátjai: „Azt is megértem, ha nem vagy még kész rám, de inkább adj örökbe, hadd éljek!” A médiafelületen kis betűkkel olvasható, hogy miközben Magyarországon évente több ezer abortusz történik, hazánkban másfél ezren várnak örökbe fogadható gyerekre.
 


Szigeti Ildikó

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Abortusz
  • Új holokauszt – kiirtják az örmény lánygyermekeket?
  • Betiltották volna az abortuszellenes darabot a szocialisták
  • Folytatódhat az Úristen videójátéka
  • Így változtatnák az abortusztörvényt
  • A hatóság vizsgálja, miért szülhetett nyolc gyereket
  • Vasárnap hatályba lép az új alaptörvény
  • Abortusz: miért nem?
  • Nem vetette el gyermekét, megalázták
  • Mégsem vonták el az abortuszra szánt pénzt
  • Abortusz helyett: több ezren választották az örökbeadást

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.