Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-05-04 19:01:00

Legtöbben az apjuk családnevétől szabadulnak

Újra divat a vezetéknév-csere: megváltoztatja az ember életét?

A statisztikák szerint egyre többen változtatják meg a családjuktól kapott nevüket. A kérelmezők zöme a vezetéknevét cseréli le. A legtöbben úgy vélik, hogy a név cseréjével együtt az életük is megváltozik.

Nemcsak a közterek, a magánszemélyek névváltoztatása is divattá vált Magyarországon. A módosítások hátterében számtalan ok és cél áll, de szinte valamennyi névváltoztató valamiféle sorsfordító intézkedésként éli meg a hivatali procedúrát.


Gyakran az anya nevét kérik

„A tavalyihoz képest az idén várhatóan növekedni fog a családi név megváltoztatása iránti kérelmek száma” – tudtuk meg a Kormányzati Kommunikációért Felelős Államtitkárságtól. Tájékoztatásuk szerint amíg tavaly összesen 1769 családi név megváltoztatása iránti kérelmet nyújtottak be, addig idén április 30-ig már 668 kérelem érkezett. Az egyéb névváltoztatási ügyek száma kis mértékben ugyan, de emelkedett.

A szakállamtitkárságon elmondták, hogy a legtöbben a vezetéknevüket akarják módosítani, az erre irányuló kérelmek száma majd kétszerese az utónév-változtatási kérelmeknek. A családi név megváltoztatására irányuló kérelmek leggyakoribb oka − a fogalomból is kiolvashatóan − családi. Beszédes, hogy sokan az apa családneve helyett inkább az anya nevét kívánják viselni. Ennek hátterében jellemzően az áll, hogy az apa elhagyta a családot, és az anya nevelte a gyermekeket. Olyan is előfordul, hogy az anya új férjének, élettársának a nevét kérik a kiskorú gyermeknek vagy akár a nagykorú gyermek önmagának.


A nemesi név már nem trendi

A névváltoztatási kérelem gyakori oka, hogy az eredeti vezetéknévből következtetni lehet az érintett nemzeti, etnikai hovatartozására, vagy sokszor a külföldön élő magyar állampolgár a nehezen kiejthető, leírható név helyett az adott ország nyelvén jobban kiejthető, leírható nevet kér.

Nem érzékelhető történelmi nevek felvételére irányuló módosítási kérelmek számának növekedése. Ennek oka lehet az is, hogy sokakat visszatart a hivatali procedúra, illetve az, hogy a kérelmezőknek igazolniuk kell a névviselés jogosultságát, vagyis a leszármazást. Az illetékesek szerint csak kevesen adnak be úgy effajta kérelmet, hogy nem tudják hitelt érdemlően igazolni az adott történelmi személlyel való rokonságot. A nemesi származásra utaló, régies írásmód sem vált trendivé; a vezetéknév -y, -czy, -thy, -ssy végződésűre változtatását is csak anyakönyvi vagy egyéb okmányok birtokában lehet kérvényezni.
Az utónevükkel általában elégedettebbek az emberek – jegyzik meg az államtitkárságon. A kérelmező általában a két utónévből csak az egyiket kívánja viselni, vagy ellenkezőleg, egy utónév helyett kettőt, modernebbet, különlegesebbet kér.


Bosszú eszköze

Nomen est omen, a név kötelez: gyakran hivatkozunk e mondásra, ám csak ritkán gondolunk bele az igazi jelentésébe. A sokat emlegetett szavak azt is jelzik, hogy „a nevünkben a végzetünk” – mondta Gábriel Tamás pszichológus. A szakember úgy véli, a saját kezdeményezésre történő névváltoztatás hátterében az objektív okok mellett szinte mindig valami más motiváció is fellelhető. A kérelmezők – gyakorta csak tudat alatt – azt remélik, hogy a nevük módosításával az életük is megváltozik.

A szakember olykor maga is javasolja a hozzá fordulóknak ezt a módszert. Erre jellemzően olyanoknak lehet szükségük, akik le akarják zárni életük korábbi szakaszát, és az újat egyfajta „tiszta lappal” szeretnék indítani. A névváltoztatás ugyan csupán egy formális dolog, sokaknak mégis hatalmas lökést ad egy új élethez, hogy a múlt árnyai még ily módon se kísértsenek. A pszichológus olyan fiatal lánnyal is találkozott, akinek az apja ugyan nem hagyta el a családot, de agresszív viselkedésével vívta ki leszármazottja ilyen bosszúját: lánya az anya leánykori vezetéknevét vette fel; ráadásul később egyedül vállalt gyermeket, aki így nem az apa, hanem az anya nevét vitte tovább.


Tudatot formál

A névváltoztatásnak igen jelentős tudatformáló hatása lehet – mondja Gábriel Tamás. A nevünkkel ugyanis együtt élünk születésünk óta, így annak módosítása egy speciális tanulási folyamatot is jelent. Módosul az úgynevezett sajátnév-hatás is. E szakkifejezés azt jelenti, hogy a saját nevünk hallatán, olvastán fiziológiás reakciók jelentkeznek, például gyorsul a pulzus, élénkül a figyelem, az érzékszervek pedig egyfajta készenléti pozícióba kerülnek.

A névváltoztatás sorsváltoztató szándéka mellett sokan inkább a szemléletüket, a hagyományokhoz való viszonyukat akarják „világgá kürtölni” – állítja a szakértő. Ennek az egyik legékesebb példája az esküvővel társuló névváltoztatás kérdése. Amíg régen egyértelmű volt, hogy az asszony alárendeli magát a férjének, vagyis a saját nevét tudatosan háttérbe szorítva ura nevét veszi fel, addig manapság egyre többen ragaszkodnak saját nevükhöz, és szinte elenyésző azok száma, akik asszonynévre váltanak. Az emancipált nők azzal, hogy férjhez mennek, nem kívánnak lemondani saját szellemi, lelki függetlenségükről.


Akár harmincezerbe is fájhat

A névváltoztatási kérelem eljárási illetéke tízezer forint, ismételt névváltoztatás esetén harmincezer forintot kell fizetni. A névváltoztatási engedély kézhezvétele után új anyakönyvi kivonatot kell kérni (illetéke 2000 Ft/kivonat), továbbá a személyazonosításra alkalmas okmányok (személyazonosító igazolvány, útlevél, vezetői engedély) kicserélését, továbbá az egyéb okmányok (adókártya, taj-kártya, bankkártya) cseréjét is kell kérni, ami szintén illeték- és díjköteles. A névváltoztatási eljárás ügyintézési határideje a kérelem beérkezésétől számított 60 nap, ami a hiánypótlási idővel meghosszabbodhat. A névváltoztatást engedélyező okirat kézhezvétele után az új névre szóló anyakönyvi kivonat birtokában a személyazonosító okmányok cseréjét az okmányirodában kell kérni, a többi okmányt a kiállító hatóságoknál kell intézni.

 

Szigeti Ildikó

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.