Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-09-11 18:00:00

Eltérő fogalmak

Új felmérés: csökkent a terrorfenyegetettség

A szeptember 11-i terrortámadás óta a tömegmédia az iszlamista terrorizmust tekinti a legfőbb biztonságpolitikai fenyegetésnek. Egy új felmérés szerint ez azonban elhanyagolható erő az európai és amerikai terrorizmus mérlegében.

A 2001. szeptember 11-i Washington-i és New York-i merénylet nyilvánvalóan sokkolta Európa és az Egyesült Államok közvéleményét és egy máig ható „tömegmédiás hisztériát” indított el. Ez egyrészt köszönhető a gyors és élő közvetítés erejének, és magának a ténynek: 9/11 valóban a világtörténelem legpusztítóbb terrorista merénylete volt. A mérleg: nőtt az „al-Kaida” médianyilvánossága, Irak és Afganisztán instabil állammá vált, ezekben az egyébként nemzetközi felügyelet alatt álló országokban ráadásul megnőtt a terrorista merényletek száma, Irán regionális szerepe jelentősen nőtt, a mindenkori amerikai adminisztráció pedig mind a mai napig sok lépést tesz a terrorizmus ellen.

Emellett nőtt az arab-és iszlámellenesség a világban, ez pedig elsősorban a békés arab társadalmakat sokkolta, és jelentős hatással volt és van a muzulmán bevándorlók európai megítélésére. A Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem Stratégiai és Védelmi Kutatóintézetének (ZMNE SVK)legutóbbi felméréséből kiderül: csökkent Európa és az Egyesült Államok terrorfenyegetettsége és az említett közép-keleti országok kivételével nem jelentős az iszlamista motivációjú merényletek száma.

A The National Consortium for the Study of Terrorism and Responses to Terrorism (START) által működtetett Global Terrorism Database (GTD) adatai szerint 2010. szeptember 11. és december 31. között 1708 terrorcselekmény történt a világon, amelyeknek 2036 halálos áldozata és 3746 sebesültje volt. Ugyanerről az időszakról a Worldwide Incident Tracking System (WITS) nevű terroradatbázis 3605 terrorcselekményt, 3515 halálos áldozatot és 7794 sebesültet regisztrált. A ZMNE SVK tette közzé az alábbi, két eltérő terrorizmus-adatbázist. Az egyik több mint kétszer annyi terrorcselekményt regisztrált, másfélezerrel több halálos áldozatot és négyezerrel több sebesültet. A Kutatóintézet ezeknek az adatoknak a közlésével azt kívánta bemutatni, hogy 9/11 után is nehéz valós képet adni a világ terrorfenyegetettségéről. Ennek egyik oka, hogy a terrorizmus különböző módon értelmezhető. Például Irakban és Afganisztánban a gerillaháború és a terrorizmus nagyon nehezen különböztethető meg. Vagy egy másik példát említve egy parlamenti képviselő ellen lehet gazdasági érdekből vagy terrorista motivációval elkövetni bűncselekményt.


Csökkenő tendencia

Tálas Péter, a Kutatóintézet igazgatója elemzésében a WITS és az Europol Terrorism Situation and Trend Report (TE-SAT) jelentései az irányadóak. Az elemzés szerint az elmúlt 10 évben igen jelentős mértékben változott a fenyegetés kiterjedése. A WITS adatai szerint a világban elkövetett terrorista merényletek száma 2004 és 2006 között csaknem négy és félszeresére nőtt, a terrorcselekmények halálos áldozatainak száma 2007-ben is nőtt, ezt követően azonban évről évre alacsonyabb arányú, a merényletek száma 2006 és 2009 között 24%-kal, a halálos áldozatok száma pedig 2009 és 2010 között 42 %-kal csökkent. 2010-re 26%-kal csökkent a terrorista merényletek sebesültjeinek száma, a túszok száma pedig 2006-hoz képest több mint 60%-kal.

A felmérés alapján a terrortámadások veszélyessége a merényletek és a halálos áldozatok számának emelkedésével nem nőtt. A terrorfenyegetettség 2001 és 2007 között drasztikusan nőtt a Közel-Keleten, a posztszovjet térségben és Dél-Ázsiában. Csökkent viszont az Egyesült Államokban és Európában. 2004 és 2011 között a legtöbb merényletet Irakban, Afganisztánban, Pakisztánban, Indiában, Szomáliában, a Kongói Demokratikus Köztársaságban, Thaiföldön, Kolumbiában, Nepálban és Izraelben követték el. A túsz áldozatok tekintetében Nepál, Pakisztán, India, Irak, Szomália, a Kongói Demokratikus Köztársaság, Afganisztán, a Gázai övezet, Kolumbia és a Fülöp-szigetek a tíz legfenyegetettebb ország. A halálos áldozatok szempontjából Irak, Nepál és Pakisztán említhető az első három helyen.

A Közel-Keleten és Dél-Ázsiában követték el a terrorcselekmények 83 %-át. Csak Irakban és Afganisztánban követték el a világ terrorcselekményeinek 45%-át 2001 és 2010 között, ez a halottak 56%-át jelenti. A jelentés kitér arra, hogy ez a nemzetközi jelenlét miatt is különösen kínos adat. Tehát, hogy a világ terrorcselekményeinek közel felét nemzetközi jelenlét, felügyelet ellenére hajtják végre. Különös érték emellett, hogy amikor ezekben az országokban megnőtt a nemzetközi jelenlét, akkor hirtelen megnövekedett a terrorista merényletek száma is, ami arra enged következtetni, hogy a nemzetközi közösség nem tudott stabil alternatív államhatalmat kiépíteni. És ha ezekhez az adatokhoz még a szomszédos Pakisztánt is hozzátesszük, jelentős növekedést tapasztalunk. Ez a merényletek esetében 54%, a halálos áldozatok száma esetében pedig 65%.


Szeparatista merényletek

A felmérés a terrorizmus-típosokat is összehasonlította az egyes országokban. 2006 és 2010 között Spanyolországban, Franciaországban, Görögországban és Nagy-Britanniában a regisztrált adatok szerint egyáltalán nem követtek el iszlamista motivációjú merényletet. Spanyolországban és Franciaországban azonban 800 feletti a szeparatista merényletek száma ugyanebben a négy évben. Európában összesítve a négy év alatt 7 iszlamista merénylet és 1756 szeparatista merénylet történt.

2007 óta egyértelműen csökkent a világ terrorfenyegetettsége. A terrorizmus kevés országban, főként a Közel-Keleten és Dél-Ázsiában jelent állandó biztonságpolitikai problémát. Irak és Afganisztán merényleteinek száma akkor növekedett meg különösen, amikor állandósult a nemzetközi jelenlét ezekben az országokban. Ez a mai líbiai helyzet esetében különösen figyelemre méltó adat! Irak, Afganisztán és Pakisztán kivételével a világ többi államában nem kiemelkedő az iszlamista csoportok jelenléte a terrorizmusban. (2011-ben Irakban 492 merényletet regisztráltak, Afganisztánban 609-et, Pakisztánban 442-t).

A merényleteket 54%-ban tehát az említett iszlám országokban követték el és 80%-ban iszlám országokban. A többi muszlim országban az említett országok nélkül 26%-os volt a merényletek elkövetésének aránya. Az iszlamista terrorizmus – tekintetbe véve az Irakban, Afganisztánban és Pakisztánban elkövetett merényletek számát – főként az iszlám társadalmakat fenyegeti. Az Egyesült Államok és az Európai Unió a 2004-es madridi és a 2005-ös londoni merénylet ellenére sem tartozik a nagy mértékben terrorfenyegetett térségek közé.


Udvarhelyi Erzsébet

Kép innen.

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Terrorizmus
  • Eljárás nélkül tartják fogva a rabokat
  • A keresztény és az öngyilkos merénylők
  • A vírus, amely könnyen biológiai fegyver lehet
  • Öt éve elrabolt FBI-ügynök kéri Amerika segítségét
  • CIA-ügynököket tartóztattak le a hatóságok
  • Amerika fél a terrorizmustól, de a gazdaságtól jobban
  • Csőbombás terroristát fogtak el New Yorkban
  • Mi motiválja valójában a terroristákat?
  • „A mi keresztünkön nincsen horog”
  • Kiszabadultak az emberrablók karmaiból
  • További cikkek 9/11
  • Tíz éves az afganisztáni háború
  • A vallás tehet a fanatizmusról?
  • Szeptember 12. szelleme
  • Mintha meteor csapódott volna be – interjú egy tűzoltóval 9/11-ről
  • Hét dolog, amit eddig nem tudtunk a terror elleni háborúról
  • Így emlékeznek a tálibok a terrortámadásra
  • Teóriák: ki áll valójában az ikertornyok lerombolása mögött?
  • Terroristák a Bibliában
  • Szeptember 11 utóhatásai máig mérgeznek
  • Obama szerint Amerika erősebb, mint tíz éve

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.