Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2012-01-03 10:45:00

Nem merték kiengedni a vendégeket

Tüntetés az Operánál: „Gyurcsány takarodj!” újratöltve

„Orbán takarodj, vidd az összes haverod!” – zengték az eredetileg Gyurcsány nevével skandált rigmust még közel tízezren azt követően, hogy véget ért a több tucat civil szervezet által megrendezett, operaházi tüntetés.

Életveszélyessé duzzadt a tüntető tömeg a Párizsi Nagyáruház (volt Divatcsarnok) és az Opera közötti szakaszon a járdán – adták tudtul a mindennapi.hu helyszíni tudósítói, a több tucat civil szervezet által tegnap megrendezett tüntetésről. A megmozdulásra a szervezők szerint közel százezer ember volt kíváncsi élőben: az Andrássy úton az Oktogonig mozdulni sem lehetett. Este hat órától gyülekeztek az ellenzéki pártok és civilek szervezte kormányellenes tüntetők, hogy hangot adjanak elkeseredettségüknek: a kormány ugyanis az illusztris épületben az új alkotmányt ünnepli, amely 2012. január elsején lépett hatályba.

A helyszínen tartózkodó munkatársaink szerint a szervezők nem készültek föl ekkora tömegre, az Andrássy út két oldalán csaknem összenyomták az embereket. Egy kisebb, tüntetők közötti affért leszámítva semmiféle atrocitás nem történt, a felszólalók mögött háttérzajként folyamatosan zúgott viszont az Orbán takarodj. Az eseményre hivatali gépjárművekkel és taxikkal érkező meghívottakat és diplomáciai testületeket füttykoncert fogadta.


Gyurcsány ellen már használták

Az Operaház körüli összes környező utcát lezárták, csak lakcímkártyával lehetett bejutni, a rendőrség felszorította az Operaházhoz a tüntetőket. A lapunknak nyilatkozó rendőr azt mondta: percenként változó utasítást kaptak, a szerv valószínűleg tanácstalan volt.

Rövid felszólalásokat követően, nyolc óra körül a rendezők bejelentették: vége a tüntetésnek, mindenkit felszólítottak, hogy békében és rendezetten hagyja el a helyszínt. A tömeg nagy része az Oktogon felé távozott, több ezer tüntető azonban az Andrássy úton felállított színpad mögé, az Operaházhoz sorakozott, ahol rendőrsorfal tartotta vissza a tiltakozókat. A hatóság kétszer is felszólította a sokaságot, hogy húzódjanak vissza egy épületnyit az Operától, de a tömeg nem mozdult, folyamatosan váltogatták az „Orbán takarodj”, a „Bóvli! Bóvli!” és a „Gyertek ki! Gyertek ki!” rigmusokat, több résztvevő is – derültség közepette – megjegyezte: ugyanazok az indulatok szabadultak most el kormány ellen, mint amit 2006-ban a Gyurcsány-rezsim tettei váltottak ki.

A tiltakozás Opera körüli szakaszának résztvevői között több közismert személyiség is feltűnt, a különböző civil szervezetek és ellenzéki pártok aktivistáin túl Árpád-sávos lobogók alatt maroknyi  ellentüntető, szélsőjobboldali fiatal is hangot adott véleményének.

Információink szerint az épületben rekedt vendégeket a biztonságiak a műsor végét követően hosszú ideig nem merték kiengedni. Megtudtuk: a Reuters harmincezres politikai és civil összefogásról adott hírt a világsajtónak, Berlinben szimpátiatüntetést tartottak.

 

-mi-

Nyitókép: Vörös Szilárd

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.