Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-09-19 07:30:00

Megint nem a legnagyobb bajban lévőknek segítenek

Tovább szűkül a végtörlesztők köre

Már eddig is nagy vitát kavart a végtörlesztés terve, akár nemzetközi botrány is lehet belőle. A bankok nem akarják átvállalni az adósoktól árfolyamkülönbségből adódó nyereséget (ami persze a hitelintézeteknek veszteség).

A legutóbbi javaslatok alapján úgy tűnik, alig lesz valaki, aki élni tud a kormány által szándékolt végtörlesztés lehetőségével. A kormányzat azonban még tovább szűkítené a végtörlesztők körét, újabb kritériumoknak kell megfelelniük az igénylőknek.


Már a héten döntenének

A végtörlesztés terve szerint a kormány lehetővé teszi a devizahitelesek számára, hogy rögzített árfolyamon törlesszék a devizaalapú hiteleiket, ami az árfolyamkülönbség miatt akár 20 százalékos, azonnali nyereséget jelenthet az adósoknak. A végtörlesztésre az év végéig adhatják be az igényüket azok, akik a kedvezményes, például a svájci frank esetében 180 forintos árfolyamok alatti szinten vették fel hitelüket.

A végtörlesztés szabályait tartalmazó törvény már jövő héten a parlament elé kerülhet, ám sok még a bizonytalan tényező. Az eddigiek alapján az tudható, hogy a frankalapú hiteleket 180, az euró-alapúakat 250, a jenalapúakat pedig 2 forintos rögzített árfolyamon lehet majd átváltani, „és az árfolyamkülönbségből adódó veszteséget a” bankoknak kell lenyelniük. Egyelőre az még nem tudható, hogy ha valaki forinthitelre váltja át a hitelét, akkor a járulékos költségek, vagyis a hitelfolyósítási díjat, értékbecslési-, közjegyzői díj kinek is kell majd fizetnie.


Korlátozva


Az igénybevételt eddig két módon korlátozta a jogszabálytervezet. Csak az élhet a kedvezménnyel, aki legfeljebb 180 forintos svájci frank, 250 forintos euró illetve 2 forintos jen árfolyamon, vagy ez alatt vett fel jelzálogalapú devizahitelt. A másik korlát időbeli, legkésőbb 2011. december 31-ig kell írásban jelezni a banknak a végtörlesztésre vonatkozó igényt. Azaz, addig kell összegyűjteni a szükséges összeget, vagy átgondolni, mérlegelni, tud-e valaki forinthitelt felvenni a devizahitele kedvezményes kiváltására.

Az Origo szerint azonban egyéb paramétereket is bevennének a törvénybe, a hitelösszeg nagysága és az eladósodottság mértéke is szerepet játszana az igény elbírálásánál. Konkrét összeget még nem határoztak meg, de 5 és 10 millió forint közötti határt tartana ideálisnak a kabinet. További kizáró ok lehetne, ha az adósnak 30 napot meghaladó fizetési hátraléka van, de azok sem élhetnének a végtörlesztéssel, akik 100 százalék-közeli, vagy afelett adósodtak el.

A végtörlesztés javaslata pozitív visszhangot keltet az adósok körében, ám ahogy derülnek ki a részletek, úgy nő megint a pesszimizmus. Az árfolyamrögzítés is hasonlóan zajlott, akkor is csak homályos célozgatások és tervek elhangzása után kellett volna minél előbb döntenie az adósoknak. Az új kritériumok rengeteg jelentkezőt zárnak ki, ez a tervezet megint nem a legnagyobb bajban lévőknek segít.

 

AE

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Ne lopj
  • A bíróság szerint hazudott Budai Gyula és a Fidesz
  • A tudósok nem merik vizsgálni Schmitt Pál doktoriját
  • Plágiumgyanú: Kiáll Schmitt mellett a NOB
  • Nem kegyelmeztek a bennszülött kislánynak
  • Miss Robin Hood: szeretetből rabolt
  • A falu szolgáltatja a voksokat, a város a pénzt?
  • Újabb milliók vándoroltak jutalomként a zsebekbe
  • Egymillió dollárossal akart fizetni
  • Korrupcióba keveredett a Magyar Telekom?
  • Visszaélések ezrei a szociális lakások körül

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.