Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-05-31 17:26:00

A ház neve a megnyitón derül majd ki

Szerdán adják át Törökbálinton az új gyermekhospice házat

Törökbálinton holnap nyílik új gondozóház a gyógyíthatatlan beteg gyermekeknek. Legkésőbb augusztusban beköltözhet az első lakó.

A 400 négyzetméter alapterületű épületben egyidejűleg négy-öt olyan súlyosan beteg gyermeket tudnak majd fogadni, akik magas szintű ellátás mellett, nyugodt körülmények között minden idejüket családjukkal tölthetik a Pest megyei településen. Magyarországon évente több száz gyermek hal meg daganatos és krónikus betegségekben. A kórházakon kívül pedig nincs olyan intézmény, ahol számukra és szüleiknek megfelelő szakmai, emocionális háttérrel tudnák megteremteni a rehabilitáció, vagy a méltóságteljes búcsú lehetőségét.

„Szerdán a műszaki-technikai átadás lesz, a gondozóház az összes szükséges engedély és miniszteri aláírás után reményeink szerint július-augusztusban fogadhatja az első gyermekeket” - mondta el a mindennapinak Gyura Barbara, a Szemem Fénye Alapítvány elnöke. „A ház igénybevételéhez orvosi beutaló szükséges, de a végstádiumban lévő betegek mindenképpen elsőbbséget évleznek.”

„A ház nem azért jött létre, hogy kizárólag a végstádiumú gyermeket gondozó családokat fogadja. Fő célja az, hogy a betegség teljes időtartama alatt mentesítő és támogató szolgáltatást, egészségügyi és szociális gondozást, spirituális vigaszt nyújtson az ápolásban kimerült családok és az elfáradt gyermekbetegek részére, hogy azok minél élhetőbb, jobb életminőségben tölthessék mindennapjakat. A végstádiumú állapotú gyermekek esetében pedig szükséges, hogy alternatívaként ott legyen az otthon és a kórház mellett egy olyan létesítmény is, ahol a családtagok 24 órában mindvégig a haldokló gyermekük mellett tartózkodhatnak, mégis családias és kegyeletteli környezetben tehessék mindezt” - mondta el Gyura Barbara.


Van aki meggyógyulhat

Az egyelőre embargós nevű ház létrejöttét Galambos László informatikai vállalkozó finanszírozta. Az Élő Szó Az Igazságos Társadalomért Alapítvány alapítója úgy látja, azért van szükség egy ilyen intézményre a fővároshoz közel, hogy megmutassa: a hospice nem „elfekvő”, hanem esély a súlyosan beteg gyermekeknek, akik a megfelelő környezetben megfelelő életminőségben élhetnek akár hosszú ideig. Korábban lapunknak elmondta: vannak olyan gyermekek is, akik hospice „tranzit” ellátásban részesülnek, azaz átmeneti ellátás után meggyógyulnak és kikerülnek a rendszerből.

Azoknak a családoknak pedig, ahol az elválás elkerülhetetlenül bekövetkezik, az utolsó időszakra olyan körülményeket teremt a törökbálinti intézmény, amire pillanatnyilag egyetlen állami kórház sem képes. Az ellátás a szülők számára teljesen ingyenes. Galambos László a teljes épületet felszereléssel együtt a Szemem Fénye alapítvány rendelkezésére bocsátotta.

„Amikor megkezdődik egy család életének lehető legnagyobb megpróbáltatása, azaz kiderül, hogy a gyermek gyógyíthatatlan beteg, a legfontosabb, hogy a kis szenvedő egész személyiségét és a családot is a lehető leghatékonyabban felkészítsük arra a folyamatra, ami még a halál pillanatánál is tovább tart. Ha a szülők, a testvérek, a nagyszülők, a tanárok és a barátok képesek a hátralévő időben a beteggel együtt mindig újra- és újratanulni az élet örömeinek felfedezését, és minden érintett mindig pontosan tudja, hogy mi történik, megtalálhatják az egyensúlyt, ami szükséges a kis beteg útjának méltó végigkíséréséhez” – mondta el korábban a mindennapi.hu-nak Camara van Breemen, aki az első kanadai gyermekhospice-szolgálat munkatársaként vett részt a Szemem Fénye Alapítvány Pécsen megrendezett nemzetközi kongresszuson..

-mi

A témában korábban:
Anyu, mi az a gyermekhospice?
Otthon szeretne meghalni a magyarok kétharmada
Gyermekhospice: segíteni a legsúlyosabb szenvedésben
Súlyos beteg gyerekeknek nyílik gondozóház Törökbálinton
Mindenki jogosult a hospice-ellátásra

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Gyermekhospice
  • „Tudta a gyerek, hogy ez az utolsó éjszakánk”
  • Mi az, amit a legnehezebb feldolgozni?
  • Kérlek, dolgozz helyettem a hétvégén
  • Vásárolj a gyógyíthatatlan gyerekekért!
  • Van, amin segít a gazdasági válság
  • Öltözz pirosba és segíts a gyerekeknek!
  • Adománygyűjtés a Szemem Fénye Alapítvány gyermekhospice szolgálatának
  • Egy templom gyógyíthatatlan gyerekeknek
  • Temetetlen űr: ma van a bébigyász világnapja
  • Megnyílt az ország első bentlakásos gyermekhospice-háza (galériával)

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.