Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-01-24 06:20:00

Senkit sem vontak felelősségre

Szemkilövések: csak a csattanást lehetett hallani

Bár a 2006-os karhatalmi ámokfutás áldozatainak több tízmillió forintot gyűjtöttek közadakozásból, az egyik legsúlyosabb sérült nyomorúságos körülmények között tengődik.

Csorba Attila fél szemét 2006. október 23-án lőtték ki gumilövedékkel a Blaha Lujza térnél tömegoszlató rendőrök. „Csak a csattanást lehetett hallani, aztán lefeküdt Attila” – vallotta egy szemtanú a Fővárosi Bíróságon csütörtökön tartott tárgyaláson. A cingár, alacsony, negyven év körüli kőbányai férfit 15 méterről, célzottan lőtte szembe egy rohamrendőr a Blaha Lujza térnél. Az agya is sérült, kómába esett, lélegeztető gépre került, végül a bal szemét ki kellett operálni, és a látása a másik szemén megromlott: olvasni, televíziót nézni, a városban önállóan közlekedni azóta nem tud, rokonai tartják el.

Csorba korábban targoncavezetőként, alkalmi munkásként és biztonsági őrként dolgozott, de mivel nem volt bejelentve, 80 százalékos egészségromlása ellenére sem jogosult rokkantnyugdíjra. Kártérítésért perli a tömegoszlató Rebisz jogutódját, a Készenléti Rendőrséget, 14 millió forintot és szerény életjáradékot szeretne kapni.

Látásromlása miatt a férfi csaknem teljesen munkaképtelenné vált, derült ki a bíróságon. Önállóan csak a lakásban tud létezni, „és egy 30 méteres körzetben”, mondták el barátai és hozzátartozói. Jelenleg idős édesanyja tartja el, semmiféle saját jövedelme nincs hosszú évek óta. Munkavállalásra sincsen sok esélye: „Nyilván van olyan munka, amit vakok is el tudnak végezni, de a nehézségét belátjuk” – ismerte el az alperes Készenléti Rendőrség jogi képviselője a tárgyaláson.

A tanúk szerint Csorba már csak a megszokott útvonalain tud egyedül közlekedni, a városban mindenhová el kell kísérni. Gyakran fájdalmak kínozzák, mogorvává, depresszióssá vált, és emberek közé sem szeret már menni.


A tettesek ismeretlenek

A balliberális média ezúttal sem képviseltette magát a tárgyaláson, csak a Hír Televízió és nemzeti radikális portálok. A 2006-os szemkilövéseket a média egy részének hallgatása miatt bizonyos körökben még mindig mítosznak és koholmánynak tartják, pedig azóta már három olyan áldozat személyazonossága is nyilvánossá vált, akik a fél szemüket elveszítették a gumilövedékes tömegoszlatásban.

Nagy László, építőipari szakmunkás a Károly körút és a Dob utca sarkán kapott célzott fejlövést 2006. október 23-án. Szájüregén keresztül műtötték ki arcüregéből a gumilövedéket, amely az arcsontját is darabokra törte. Bal szemére véglegesen megvakult, munkahelyét elveszítette, egzisztenciálisan ellehetetlenült ő is. Peren kívüli egyezség keretében 4,5 millió forint kártérítést kapott a Készenléti Rendőrségtől 2008-ban, ügyvéde további kártérítésért és életjáradékért perli a rendőrséget.

Kenéz Károly kávézótulajdonost a Síp utcában lőtték tíz méterről fejbe, majd még ötször hátba gumilövedékkel. A szemét többször műtötték, 75 százalékos látásromlást szenvedett el, nem sportolhat, nem emelhet. A szemkilövő rendőrök személyazonosságát sem Csorba Attila, sem Nagy László, sem Kenéz Károly esetében nem tudta megállapítani a nyomozás, a tönkretett életek miatt senkit nem vontak felelősségre.


Utólag engedélyezték a gumilövedéket

Nem vonták felelősségre az utcán lövöldöző rohamrendőrök parancsnokait és az akkor szolgáló rendőrkapitányokat sem, pedig a történtek után készült igazságügyi fegyverszakértői jelentés szerint a Rebisz által 2006. október 23-án használt fegyverek és gumilövedékek beszerzésére és használatba vételére az ORFK jóváhagyása nélkül került sor, a rendszerbevételi javaslatot az akkor igazságügyi és rendészeti miniszter csak 2006. december 6-án hagyta jóvá.

A Társaság a Szabadságjogokért civil jogvédő szervezet által a nyilvánosság elé tárt, Kenéz Károly ügyében készült igazságügyi fegyverszakértői jelentés szerint a rendőrség által 2006. október 23-án alkalmazott gumilövedékek a hivatalosan engedélyezettnél lényegesen nagyobb sebességűek, sokkal nagyobb energiájúak voltak, a fegyverekkel pedig csak olyan közelre lehetett pontosan célozni, ahol már életveszélyes sérülést okoztak.

Bodoky Tamás

 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.