Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-06-25 16:15:00

A korrupció veszélye az önkormányzatoknál a legnagyobb

Süket duma, hogy átláthatóságot akar a kormány?

Noha a kormányzati retorika szerint a Fidesz−KDNP a közpénzek átláthatóságára törekszik, az új adatvédelmi törvénytervezet és a tavaly módosított államháztartási törvény megcáfolja mindezt. Nézzük a tényeket!

Az államháztartási törvénynek az egyes gazdasági és pénzügyi tárgyú törvények megalkotásáról, illetve módosításáról szóló 2010. évi XC. törvénnyel történt módosításával a kétharmados Fidesz−KDNP-kormány gyakorlatilag kivonta az önkormányzati vagyon jelentős részét a nyilvánosság látóköréből. A módosítás értelmében a nem vagy nem feltétlenül közfeladatot ellátó önkormányzati cégek adatai nem közérdekűek, vagyis hiába gazdálkodnak közpénzből, nem lehet ellenőrizni, hogy felelősen költik-e el azt.


Módosítással az átláthatatlanságért

Korábban a mindennapi.hu egy frekventált területen fekvő balatoni ingatlant érintő tulajdonosi változás nyomába eredt. (Eltűnnek a nyilvánosság elől az önkormányzati vagyonok)
Az értékes telek a legutóbbi időkig a közvagyon részét képezte, az utóbbi hónapokban furcsa körülmények között került magántulajdonba. A tulajdonosváltás körülményeit homály fedi, az ügylet körüli kételyeket az abban szereplők a mai napig nem hajlandók eloszlatni. Portálunk az adatvédelmi biztoshoz is fordult a tisztánlátásért, akinek a vizsgálatából kiderült: ellenőrizhetetlenek a száz százalékban önkormányzati cég adatai, mivel a szóban forgó vállalat, a Balatoni Hajózási Zrt. nem vagy nem feltétlenül lát el közfeladatot.

Az ügy súlyát az is jelzi, hogy Jóri András adatvédelmi biztos állásfoglalásában hangsúlyozta: a törvénymódosítás előtt jelezte a jogalkotónak, hogy azzal súlyosan sérül a közvagyonnal való gazdálkodás átláthatósága, az ombudsman szavai azonban a kormánypárti képviselők közt süket fülekre találtak. A Jobbik egyik képviselőjének ugyan szemet szúrt az érdekes módosítás, Hegedűs Lórántné azonnali kérdésben reagáltatni is kívánta Tállai András önkormányzati államtitkárt, aki azonban lesöpörte válaszával az ellenzéki képviselő próbálkozását. Portálunk is kíváncsi volt, hogy az átláthatóság fontosságát hangsúlyozó kormányzat miért tartotta szükségesnek az önkormányzati vagyon jelentős részét kivonni az ellenőrizhetőség alól, azonban az önkormányzati államtitkár sorozatos megkeresésünkre sem volt hajlandó válaszolni kérdéseinkre.


Gyenge ellenőrzés a közintézményeknél

A közintézmények jelentős részében a belső szabályozás hiányosságai miatt nem zárható ki a korrupció − állapította meg az Állami Számvevőszék (ÁSZ) integritásjelentésében, amit európai uniós támogatással először az idén készített el a magyarországi költségvetési szervek működésében rejlő korrupciós kockázatokról. Az ÁSZ felmérésében 1100 intézmény korrupciós veszélyeztetettségét vizsgálta, és kiderült, hogy amíg igen nagy pénzekkel bánnak az önkormányzatok, az egyetemek és az egészségügyi intézmények, addig sok helyen nem tiltják az ajándékok elfogadását, nem vizsgálják a közbeszerzések eredményességét, gyenge a belső ellenőrzés. A vizsgálat eredménye szerint a helyi önkormányzatoknál a legmagasabbak az eredendő – vagyis a jogállásból és a feladatkörökből adódó – korrupciós kockázatok.

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) szerint a személyes adatok védelme és a közérdekű adatok nyilvánossága terén néhány támogatandó elemtől eltekintve komoly visszalépések történtek az új adatvédelmi és információszabadság-törvénytervezetben. Hüttl Tivadar, a TASZ adatvédelem és információszabadság programvezetője szerint a javaslat egyértelműen az információs hatalommal rendelkező államnak és az üzleti szféra tagjainak jelent kedvező elmozdulást a hatályos szabályokhoz képest. A kormány elképzelése a magánszférát kiszolgáltatottá teszi, az állam titkainak a körét tágítja, és megszünteti az azok feletti független felügyeletet.

A közérdekű adat fogalmának a megváltoztatása miatt nem lesznek nyilvánosak a közpénzeknek a nem közvetlenül közfeladathoz kapcsolódó felhasználására vonatkozó ismeretek, így a javaslat magas korrupciós kockázattal jár, nehezebben lesz nyomon követhető a közpénzek felhasználása. A társaság felhívja a figyelmet arra, hogy a javaslat nehezíti az adóforintokat nem közérdekű célokra használó politikusok elszámoltathatóságát.
 

 

P. Horváth Csaba

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Ne lopj
  • A bíróság szerint hazudott Budai Gyula és a Fidesz
  • A tudósok nem merik vizsgálni Schmitt Pál doktoriját
  • Plágiumgyanú: Kiáll Schmitt mellett a NOB
  • Nem kegyelmeztek a bennszülött kislánynak
  • Miss Robin Hood: szeretetből rabolt
  • A falu szolgáltatja a voksokat, a város a pénzt?
  • Újabb milliók vándoroltak jutalomként a zsebekbe
  • Egymillió dollárossal akart fizetni
  • Korrupcióba keveredett a Magyar Telekom?
  • Visszaélések ezrei a szociális lakások körül

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.