Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-07-27 15:00:00

Aki lecsúszott, annak is van még esélye

Pótfelvételi: 44 intézménybe még két hétig lehet jelentkezni

Nem kell elkeserednie annak, akinek nem sikerült bejutnia valamelyik főiskolára vagy egyetemre. Azoknak is van még esélye továbbtanulni, akik most döntötték el, hogy folytatnák a tanulmányaikat.

Augusztus 9-ig adható be jelentkezési lap a pótfelvételire, de − az általános eljárástól eltérően − most csak egyetlen képzést lehet megjelölni. A július 21-i ponthúzás után a felsőoktatási intézménybe jelentkezők kétharmada örülhetett, mert bejutott valamelyik főiskolára vagy egyetemre. Az idén 44 intézmény nyújt pótfelvételi lehetőségeket több száz szakon − részletek a www.felvi.hu internetes oldalon olvashatók.


Megint a Corvinus az első

A felvett közel 98 ezer hallgató közül 53 ezren államilag finanszírozott képzésben kezdhetik meg tanulmányaikat, míg a többiek költségtérítéses formában szerezhetik meg a diplomájukat. A maximális 480 pontot sehol nem kellett elérni, államilag finanszírozott képzésben a legtöbb pontszámra a Budapest Corvinus Egyetem nemzetközi gazdálkodási alapszakán volt szükség, ahová 463 ponttal lehetett bejutni. Érdekes módon az Oktatási Hivatal ponthatárokat összesítő statisztikája alapján a következő kilenc szak is a Corvinusé volt.

Az idén a legnépszerűbb képzések a következők: nemzetközi gazdálkodás, gazdálkodás és menedzsment, turizmus-vendéglátás, mérnök informatikus, gépészmérnök, villamosmérnök, pénzügy és számvitel, jogász, általános orvos, kommunikáció és médiatudomány. Aki az általános eljárásban nem járt sikerrel, azaz nem volt elég pontja, most kap még egy lehetőséget.


Egy intézmény, egy szak

A pótfelvételire külön szabályok vonatkoznak. A leglényegesebb, hogy csak azok jelentkezhetnek, akik az általános eljárásban nem adtak be jelentkezést, vagy jelentkeztek, de egyetlen felsőoktatási intézménybe sem nyertek felvételt. A másik fontos tudnivaló, hogy csak egy intézménybe és egy képzésre lehet jelentkezni. Az eljárás díja − ötezer forint − csekken vagy banki átutalással is befizethető.

A jelentkezés módja nem tér el az általános eljárásban megszokottól. Az egyre népszerűbb e-felvételi felületen vagy papíron is lehet jelentkezni. Sokan hibáznak, és a korábbról megmaradt nyomtatványt használják fel, pedig erre az alkalomra külön jelentkezési lapot kell benyújtani, amely beszerezhető a pótfelvételi képzéseket meghirdető felsőoktatási intézményekben, az Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. vagy az Oktatási Hivatal ügyfélszolgálatán.
 

Az e-felvételi kényelmesebb

Abban nincs eltérés, hogy a jelentkezéshez csatolni kell a bizonyítvány- és oklevélmásolatokat és az igazolásokat. A részletes leírás megtalálható a Felsőoktatási felvételi tájékoztató − 2011. szeptemberben induló képzések című kötetben vagy a felvi.hu-n, az Egyetemek, főiskolák menüpontban.

Az elektronikusan jelentkezőknek a kinyomtatott és aláírt hitelesítő adatlapot postán kell feladniuk, de a hitelesítés elvégezhető az Ügyfélkapun keresztül is, ebben az esetben nincs szükség az adatlap visszaküldésére. A hagyományos módon kitöltött és aláírt jelentkezési lapot, az e-jelentkezők esetében pedig a hitelesítő adatlapot és a dokumentummásolatokat az Oktatási Hivatalnak kell eljuttatni. Beadás előtt érdemes többször is átnézni a dokumentumokat, mivel az eljárás rövid határideje miatt akár a felvételt is elutasíthatják, ha nem érik el időben azt a jelentkezőt, aki rosszul vagy hiányosan adta meg az adatait.

A pótfelvételi talán legnagyobb előnye, hogy nem kell hónapokig várni az eredményre, ugyanis a ponthatárok augusztus 29-én kiderülnek. Aki sikeresen szerepelt, annak csak a postást kell lesnie, ugyanis a felvételi határozat és a beiratkozással kapcsolatos tudnivalókat tartalmazó levél szeptember első napjaiban érkezik.

 

AS

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.