Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-09-18 15:00:00

Amiben Magyarország a legrosszabbak közé tartozik

Örülnek a zöldek a luxusautók új adójának

Adócsalásnak tartja a Levegő Munkacsoport a jelenleg érvényes, luxusautók után kivetett fizetési kötelezettséget. A zöldek szerint az új adókkal számottevően javulna az ország versenyképessége és a környezet állapota.

A luxusautók tulajdonosainak kedvező, pazarlásra és környezetszennyezésre ösztönző cégautó-adó átalakítását már régóta rebesgetik. Horváth Zsolt, a Levegő Munkacsoport tagja portálunknak elmondta: üdvözlik Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter bejelentését a vállalati járműveket érintő adónem emeléséről. A civilek ezzel együtt remélik: az új szabályozás megfelel majd a társadalmi igazságosság, a gazdasági ésszerűség és a környezetvédelem követelményeinek.


Legális adócsalás?

A munkacsoport szerint a jelenleg érvényes cégautó-adó szabályozással a luxusautók tulajdonosai évente több millió forint adó és járulék befizetését is törvényesen elkerülhetik, hiszen egy igen alacsony adó megfizetése után céges költségként számolhatják el az összes magáncélú autózásukat. A környezetvédők szerint mindenekelőtt a nagyobb teljesítményű, luxusigényeket kielégítő személyautók adóját kell jelentős, akár 300 százalékos mértékben emelni, hogy az így befolyó összeget zöld célokra fordíthassák. Egyúttal szükségesnek tartják az adó differenciálását a gépkocsi környezetvédelmi jellemzői alapján is.

– Ezek az intézkedések csak az első lépésnek tekinthetők annak a helyzetnek a megszüntetésében, hogy évente mintegy 1500 milliárd forint adó- és járulékcsalás, illetve elkerülés történik olyan módon, hogy a személyautók magánhasználatát céges költségként számolják el, illetve fiktív kilométereket is elszámolnak. Ez az adócsalás társadalmilag különösen igazságtalan, mivel a magyar lakosság leggazdagabb 30 százalékának jut az így elcsalt összeg csaknem 80 százaléka. Bár hasonló jelenségek más uniós országokban is előfordulnak, azonban Magyarország e tekintetben a legrosszabbak közé tartozik – fogalmazott Horváth Zsolt.


Javulna az ország versenyképessége

Megtudtuk: tanulmányok sora bizonyítja, hogy ennek az adócsalásnak, adóelkerülésnek a megszüntetésével, számottevően javulna az ország versenyképessége és a környezet állapota. Erre tekintettel a Levegő Munkacsoport részletes javaslatokat dolgozott ki és juttatott el a kormánynak a személygépkocsikkal kapcsolatos adózási visszaélések megszüntetésére, és reméli, hogy mielőbb sor kerül ezek megvalósítására.

 

-mi-/LM

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.