Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-06-07 13:10:00

A vállalkozók és a vezetők nem tudják lezárni a munkanapjukat

Ön is hazaviszi a munkahelyi problémáit?

Nem zárják le a munkanapjukat a komoly munkahelyi stresszel és felelősséggel együtt élő vállalkozók és vezetők, ezzel súlyos terhet rónak családtagjaikra – derül ki az Ipsos legújabb kutatásából.

A dolgozók több mint egynegyedét otthon is foglalkoztatják a munkahelyi gondok. Főképpen a vezető beosztásban lévőkre és a vállalkozókra jellemző, hogy nem igazán tudják lezárni munkanapjukat cégüknél, benti tevékenységüket hazatérve is folytatják. A munkavállalók egyötöde nem hagyja otthon magánéleti problémáit, azokat kollégáival is megosztja. A családi történéseket sokkal inkább a nők, mint a férfiak szokták megbeszélni munkahelyükön – adta tudtul egy május végén készített május végén készített kutatás eredményeit Závecz Tibor, az Ipsos munkatársa. A felmérést az ország munkavállalóit reprezentáló, 600 fő személyes megkérdezésével végezték.


Összefolyt a munka és a magánélet

Az Ipsos felméréséből kiderül: ma Magyarországon nem számít szokatlan és egyedi jelenségnek, ha valaki nem választja szét munkáját és magánéletét, ha az egyik helyen felmerülő problémákkal a másik színtéren is foglalkozik. A gazdaságilag aktív emberek 28 százaléka úgy nyilatkozott, hogy a munkája során felmerülő problémák otthon sem hagyják nyugodni, azokat hazaviszi. A megkérdezettek 72 százaléka azonban megpróbálja munkaidőben befejezni teendőit, a családi közegben azzal általában nem foglalkozik.

Munkájuk jellegéből fakadóan leginkább a fizikai tevékenységet végzőknek van lehetőségük arra, hogy otthonukban ne kelljen koncentrálniuk benti dolgaikra – az átlagosnál kisebb részük, 18 százalékuk viszi haza gondjait. A szellemi feladatokat ellátók közül a beosztottak tudják leginkább lezárni a munkanapot cégüknél, 22 százalékuk gondolkodik otthon is ilyesfajta problémákon. A vezetők tekintélyes hányada, 43 százaléka viszont képtelen kikapcsolni: a szabadidejében is rágódik a munkahelyi problémákon. Ugyancsak összefolynak az órák a vállalkozók egy részének életében, körükben is az átlagosnál magasabb (35 százalékos) azok aránya, akiket folyamatosan foglalkoztat munkájuk.


Az otthoni problémák az üzemen kívül maradnak

A munkavállalók 81 százaléka, ha bemegy dolgozni, akkor magánéleti, családi problémáit nem viszi magával. Ugyanakkor nem elhanyagolható arányban, 19 százaléknyian vannak, akik munkahelyükön sem tudnak szabadulni otthoni gondjaiktól. A férfiaknak viszonylag kis részének, 11 százalékának figyelmét kötik le az otthoni gondok munkavégzés közben. A nők körében sokkal jellemzőbb, hogy kollégáikkal való együttlétük, beszélgetéseik során is foglalkoznak magánéleti, családi problémáikkal – 29 százalékuknak munkája során is eszébe jutnak privát szférájának történései.

A munkahelyeken szóba kerülő otthoni gondok főképpen a gyerekekkel lehetnek kapcsolatosak, hiszen a harmincas, negyvenes éveikben járó, házasságban, élettársi kapcsolatban élő nők az átlagot jóval meghaladó mértékben – 35 százalékos arányban – tettek említést arról, hogy cégüknél is beszélgetnek magánéletükről. Mindemellett, az elvált nők közül is elég sokan (27 százaléknyian) megosztják kollégáikkal saját, egyéni világuk dilemmáit. A férfiakon kívül azoknak a nőknek a napközbeni gondolatai is kevéssé forognak az otthoni dolgokon, akik hajadonok vagy párkapcsolatban élnek és még nem nevelnek gyermeket vagy házasok, de gyermekük már kirepült a családi fészekből – nagyjából egytizedükre jellemző a figyelem megosztása.

 

-mi- 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.