Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-09-26 20:34:00

A homoszexuális irányultság semmilyen hátrányos következménnyel nem jár

Nyíltan vállalhatják másságukat a magyar katonák

Múlt héten veszítette hatályát az az amerikai törvény, amely megtiltotta az amerikai katonáknak, hogy nyíltan vállalják homoszexualitásukat. Kiderült: a magyar katonák is bevallottan lehetnek melegek.

Távoznia kellett az amerikai hadseregből annak a katonának, amelyik nyíltan vállalta homoszexualitását. Múlt hét kedden változott a rendszer, ugyanis hatályát veszítette Bill Clinton elnöksége idején elfogadott – „Ne kérdezd, ne mondd!” törvénynek is nevezett – jogszabály. Az nem tiltotta ugyan az egyenruha viselését a homoszexuálisoknak, de előírta eltávolításukat a hadseregből arra az esetre, ha nyíltan megvallották szexuális beállítottságukat. Tizennyolc év alatt több mint 14 500 amerikai katona pályafutása ért véget e törvény miatt. Barack Obama múlt év decemberében írta alá azt a törvényt, amely hatályon kívül helyezte az 1993-as jogszabályt. Obama nyilatkozatban méltatta a változást, amelynek eredményeként „az egyenruhát viselő hazafias amerikaiaknak, ha szolgálni akarják országukat, nem kell tovább hazudniuk arról, hogy kit szeretnek”.
 

Magyar katonák is lehetnek melegek

Az Egyesült Államok hadseregére vonatkozó új törvényi szabályozás kapcsán szerkesztőségünk a Honvédelmi Minisztériumnál (HM) érdeklődött, hazánkban milyen szabályok érvényesek a katonák szexuális irányultságának tekintetében. A honvédelmi tárca meglehetősen szűkszavú válaszában az olvasható: a magyar hadseregben a homoszexuális irányultság semmilyen hátrányos következménnyel nem jár a katona szolgálat ellátására vonatkozóan. Az is kiderült: hogy mivel a szexuális irányultságra vonatkozó információk személyes adatoknak minősülnek, a Magyar Honvédség azt nem vizsgálja és nem is tartja nyilván.
 

Még erős a velük szembeni előítélet

A világ országai közül, főként a kilencvenes évek óta, mintegy hatvan államban nyíltan engedélyezett a homoszexuálisok katonai szolgálata. 1974-ben Hollandia volt a legelső ország, amely megtiltotta a melegek hátrányos megkülönböztetését hadseregében. Ma már így van ez a legtöbb NATO-tagállamban is, jóllehet az elv gyakorlati végrehajtásában vannak különbségek. Belgiumban például a szolgálati hely megváltoztatásával büntetik, ha valaki túlságosan is vállalja másságát A hadsereg fenntartja annak jogát is, hogy biztonsági megfontolásból (arra hivatkozva, hogy a homoszexuális katona zsarolható) akadályozza az előléptetést a magasabb rangok tekintetében.

Franciaországban azt a feltételt szabják, hogy a melegek nem törekedhetnek bajtársaik szexuális befolyásolására. Romániában egyértelműen engedélyezik homoszexuálisak katonai szolgálatát, míg a lengyel törvény nem tér ki a szexuális orientációra. Oroszországban csupán 2003-ban hoztak olyan törvényt, amely kimondta, hogy az eltérő szexuális orientáció nem eltévelyedés, 1999-ig például elmebajként kezelték. Szerbiában tavaly jelentette be a vezérkari főnök, hogy a hadsereg megnyitja kapuit a homoszexuálisak előtt is, ám a közlés nem kapott nagy nyilvánosságot a szerb médiában.
 

Hadsereg létszámának öt százaléka meleg?

A német hadseregben egy 2002-es rendelet tiltotta meg a melegek hátrányos megkülönböztetését, amelynek szövegén még több alkalommal is finomítottak. Ennek ellenére a német parlament honvédelmi különmegbízottjának éves jelentései még 2010-ben is a német katonák diszkriminációjáról adnak számot. Reinhald Robbe szociáldemokrata politikust, akit a hadsereg ombudsmanjának is neveztek, tavaly Hellmut Könighhaus szabaddemokrata (FDP) ügyvéd váltotta fel, aki várhatóan szintén szívén viseli majd a kisebbségek sorsát, már csak azért is, mert a párttársa, Guido Westerwelle külügyminiszter vállaltan homoszexuális.

Eredményesen küzd a németországi melegek jogaiért a Szövetségi Hadsereg Homoszexuális Tagjainak Munkacsoportja, amely nem utolsósorban a konkrét panaszok kivizsgálására összpontosít, bár gyakorta meg kell elégednie azzal, ha csak elvi kifogást emelhet, mert sokan félnek parancsnokaik megtorlásától. A munkacsoport elismeri, hogy jogi értelmű probléma egyre kevésbé fordul elő, azonban sokan a gyakori előítéletek miatt nem fedik fel szexuális orientációjukat. Természetesen csupán becsült adat szerint a német hadsereg létszámának öt százaléka meleg. Visszatérő panaszuk, hogy előmenetelüket fékezi, ha nyíltan vállalják szexuális irányultságukat, ami – közvélekedés szerint ugyanis – a tiszti tekintélyüket csorbítja, mert bizonyára szexuális partnerként tekintenek alárendeltjeikre.

A munkacsoport jelentős győzelemként könyvelte el, hogy az európai bíróság idén májusi ítéletében visszamenőlegesen szüntette meg a köztisztviselők élettársainak hátrányos megkülönböztetését. Vagyis például a német hadseregben szolgáló melegek zsoldját fel kell emelni az élettársuk után járó összeggel, pontosan ugyanolyan besorolás szerint, mintha törvényes házastársuk után részesülnének a többletjövedelemben. A német kormány ezt csupán 2009-től akarta elismerni, az európai bíróság azonban 2003-ig visszamenőlegesen kötelezte erre Berlint.

 

(mindennapi/mti)

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Homoszexualitás
  • Jézus szereti a homoszexuálisokat
  • Szexuális válság dúl az egyházban?
  • Az államfő és a melegházasság
  • Baloldali újságíró védte meg a pápát
  • Ahol a zsidók kiirtását iskolában tanítják
  • A fiú, akinek két édesanyja van
  • Az elnökjelölt esete a meleg dalszerzővel
  • Homoszexuálisokkal vívódnak az anglikánok
  • AIDS-krónika, avagy a halál küldöttjének ámokfutása
  • A csók miatt háborognak a keresztények

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.