Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-07-01 09:30:00

A helyzet jó, de nem teljesen reménytelen

Növekvő foglalkoztatás: mi a valóság Magyarországon?

Biztató híreket olvasunk a Nemzetgazdasági Minisztérium honlapján, de ez mégsem a teljes valóság.

A munkanélküliek aránya március-májusban csökkent valamennyit az előző év azonos időszakához képest, de úgy tűnik, hogy azért közel sem olyan jó a helyzet, mint ahogy azt kommunikálják.


Nem bontották ki az igazság minden részletét

A Nemzetgazdasági Minisztérium Foglalkoztatáspolitikáért Felelős Államtitkársága tájékoztatót adott ki a foglalkoztatás növekedéséről. Kiemelték, hogy 0,8 százalékkal nőtt a foglalkoztatottak száma egy év alatt, ami 27 ezer főt jelent.A kedvező munkaerőpiaci trendforduló mögött elsősorban a versenyszféra javuló állapota és a vállalkozások felfutó munkaerő-kereslete áll, állítják. A közleményben a KSH június 29-ei gyorstájékoztatójából kiemelték a „szép” adatokat, míg azt az „apróságot” kihagyták, hogy a munkanélküliségi ráta még mindig 11 százalék. A csúcspont az év elején volt, 11,6 százalékos munkanélküliségi aránnyal.

A kormány által ígért munkahelyteremtés (tíz év alatt 1 millió új munkahely) havi körülbelül 8300 fős növekedést jelentene. A most megjelent növekedés leginkább a közmunkaprogramnak köszönhető, ami ideiglenes, nem segíti a munkanélkülieket tartósan álláshoz. Azonban az átmeneti alkalmazás megjelenik a statisztikákban, így rövid távon „fényezhetőek” az értékek.


Így lehet trükközni az adatokkal

Magyarországon a 45 év felettiek rendkívül rossz helyzetben vannak, a munkaerőpiacon hátrányos helyzetből indulnak. Az utóbbi időben sok állami és kormányalkalmazottat bocsátottak el ebből a korosztályból, illetve a magánszférában bekövetkező változások is negatívan érintették őket. A munkahely-keresési idő az ő esetükben hosszabb, mint a fiataloknál.

A helyzetük a közmunkaprogrammal tovább nehezedik, a lerövidített segély után következő „berendelés” megalázó és hátráltató hatással jár, mert abban a két-három hónapban, amíg minimálbérért sepri az utcát a főiskolai vagy egyetemi diplomájával, elesik a valós munkahely-keresési lehetőségektől. Statisztikailag viszont megjelenik az időszakosan, számukra létrehozott munkahely.

Például: három hónapra létrehoznak a közmunkaprogram keretében 30 munkahelyet kertrendezésre egy önkormányzatnál, ahova berendelik az embereket, akik néhány hónapig kapnak minimálbért vagy annak egy részét. Miután ez a munka szükségtelenné vált, megszűnik a munkahely, ami természetesen negatív adatként is megjelenik. Ezzel a módszerrel idényjelleggel lehet munkát teremteni, de a lakosság valós munkanélküliségi helyzetén mindez nem segít.

 

K.M.

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.