Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-07-14 12:48:00

Kiszámoltuk, az állami munkahelytremtő beruházás milliókkal olcsóbb fejenként

Nem kifizetődő a multik támogatása

Több kisvállalkozás kapott állami támogatást, mellyel 152-en juthatnak rendszeres jövedelemhez a jövőben, és végre nem multicégnél. Így kifizetődőbb. De akkor miért nem így csináljuk?

Jó hír: tizennyolc Jász-Nagykun-Szolnok megyei mikro-, kis- és középvállalkozás nyert el támogatást munkahelyteremtő beruházás céljából. A Nemzetgazdasági Minisztérium által kiírt pályázat óriási segítség lehet Észak-Alföld leghátrányosabb régiója számára. Összesen 228 millió forintot nyertek, melyből 152 ember számára teremtenek munkalehetőséget – mondta Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár Túrkevén, ahol az első nyertes pályázóval aláírták a támogatási szerződést.Ezzel a pályázattal a magyar tulajdonban lévő kis- és közepes vállalkozások tervezett beruházásainak megvalósítását kívánták elősegíteni a legkedvezőbb feltételekkel, abban a reményben, hogy minél több magyar embernek helyben legyen munkája - tette hozzá.


Ez így olcsóbb, mint az Audi-félék támogatása

A szerencsés Keve Snack Kft. ügyvezetője elmondta, hogy a sós pálcikákat gyártó cég több mint 20 millió forintot kapott a meglévő kettő után egy harmadik gépsor beállítására, és a fejlesztésnek köszönhetően 16 új munkavállalót tudnak foglalkoztatni. A mezőtúri kistérségben négy pályázó kezdheti meg a munkahelyteremtő beruházását.

Gyors fejszámolás után arra az eredményre jutottunk, hogy egy új munkahely teremtésére így 1,5 millió forintot költött az állam. Ekkor eszünkbe jutott egy nem is olyan régi hír: az Audi 11,2 milliárd forint támogatást kap az államtól, mellyel 1800 új, közvetlen munkahelyet teremt. Tehát a multivállalat támogatásakor az állam körülbelül 6 millió forintot költött egyetlen hely megteremtésére. Ez mindenképpen elgondolkodtató.

A kormány retorikája erősen a kkv-k támogatására épült, illetve ezzel összefüggően a belföldi kereskedelem erősítésére. Az eddigi cselekvések nem támasztották mindezt alá, több multinacionális cég kapott komoly támogatást és adókedvezményt, illetve a kínai befektetőkkel is ilyen típusú szerződéseket kötöttek.

Ez a mostani pályázat valóban hazai vállalkozásokat támogat és költséghatékonyan teremt munkahelyeket. Miért kell továbbra is milliókkal és milliárdokkal többet költeni, ha látjuk, hogy így is lehet?

Kotulics Mónika


Ezeket olvasta?

Állami milliárdok az Audinak
Hasít a kormány kedvenc multicége

 

 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.