Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-09-12 21:00:00

Alkotmánybírósághoz fordul a Bankszövetség

Nagyot bukhatnak a bankok a végtörlesztésen

A frankhitelek 180, az euróhitelek 250 forintos végtörlesztését tenné lehetővé Orbán Viktor miniszterelnök által hirdetett országvédelmi terv. A jelenlegi árfolyam mellett ötven forintot veszthetnek a bankok frankonként.

Noha Orbán Viktor bejelentése szerint 180 forinton lehet majd előtörleszteni a svájci frank alapú hiteleket, maga a miniszterelnök is tisztában van azzal, hogy akár nemzetközi bíróságok előtt is támadható lesz a készülő törvény. Az is kiderült, hogy a javaslat szerint csak azok élhetnek a lehetőséggel, akiknek tartalékban rendelkezésükre áll tartozásuk teljes összege, vagy akik még képesek új hitelt felvenni, de ennek folyósítására nem kötelezi jogszabály a bankokat.

Barabás Gyula a Széchenyi Hitelszövetség elnöke szerint a hitelképesek és a tartalékkal rendelkezők mellett azoknak is megoldást jelenthet az intézkedés, akiknek már felmondták szerződését, de még megvan a lehetőségük, hogy maguk értékesítsék ingatlanjukat, illetve azok is, akiknek még élő szerződésük van és vevőt találnak ingatlanjukra, hiszen 180 forintra csökkentett végtörlesztési árfolyam, alacsonyabb ingatlanárakat is jelenthet.

A szakértő portálunknak arra kérdésére, miszerint van-e realitása annak, hogy a Bankszövetség nemzetközi bírósághoz fordul, elmondta: ha a Bankszövetség bölcsen gondolkozik, akkor nem támadja meg a miniszterelnök tervezetét, hiszen például kérdéses, hogy a bankszektor milyen mértékű bankadót kíván fizetni és milyen hosszú távon. Hozzátette: érdekes lenne, ha a Magyarországon jelenlévő bankok reklamációval fordulnának a nemzetközi bíróság felé, úgy, hogy el kellene magyarázniuk, hogy mit jelent például a „változó kamatozású hitel, a hirdetmény szerint” illetve azt, hogy hogyan adtak hitelt minimálbérre jövedelemigazolás nélkül, 95 százalékos ingatlan finanszírozás mellett, svájci frankban.

A Banki Hitel Károsultak Egyesülete is üdvözli Orbán Viktor bejelentését, noha szerintük a tervezett intézkedés azoknak kedvez csupán, akiknek vannak tartalékai, illetve azoknak, akik vevőt tudnak találni ingatlanjukra. Lénárd Mariann főtitkár kiemelte a tervezet pozitív hatással lehet az ingatlanpiacra is, hiszen a végtörlesztéssel csökken tartozások mértéke, így az ingatlanok eladási ára is alacsonyabbra mehet. A főtitkár hozzátette: a bejelentés nem jelenthet mindenkinek megoldást, de egy nagyon hatékony intézkedés lehet belőle, ami sok olyan családnak lehet segítség, akik felelősen próbáltak eladósodni.

A tervezet múlt héten ismertetett részleteivel kapcsolatban a portfolio.hu portál több mint 11 ezer embert érintő online felmérést készített, amelyből kiderül, hogy a frankhitelesek 82 százaléka élne a végtörlesztés lehetőségével. A portál felmérése nem reprezentatív. A válaszadók 26 százaléka tartalékaiból, 33 százaléka új forint hitelből, 4 százaléka új devizahitelből, 13 százalékuk rokonoktól és ismerősöktől kérne kölcsön, illetve a szavazók 6 százaléka pedig eladná lakását.


Sok a hasonlóság

A pénzügyi portál számításai szerint amennyiben a teljes magyar bankszektorban hasonló arányok jönnének ki, 820 ezernyi végtörlesztő devizahiteles (az átlagosnak megfelelő hitelösszeg mellett) több mint 4000 milliárd forintnyi tartozást fizetne vissza, ami kedvezményes törlesztési árfolyam mellett a bankszektornak csaknem ezer milliárd forintos veszteséget okozna. Ennek beláthatatlan pénzügyi és makrogazdasági következményei lennének. E hatásokat (részben) megelőzendő az állam nem tehetne mást, mint hogy hasonló összegű költségvetési forrásokkal konszolidálja a bankszektort.

A Bankszövetség szerint elfogadhatatlan a devizahitelek végtörlesztésének rögzített árfolyamon történő lehetősége - olvasható délután nyilvánosságra hozott közleményükben. A szövetség elnöksége rendkívüli ülésen tárgyalta meg a Orbán Viktor mai napirend előtti felszólalásának bankszektorra vonatkozó részét. Szerintük a tervezet jelentős pénzügyi, makrogazdasági és növekedési veszélyeket von maga után, ezért az intézkedés végrehajtása esetén a bankoknak nincs más lehetősége, mint az Alkotmánybírósághoz és az Európai Unió illetékes szerveihez fordulni, illetve a lehetséges eszközökkel jogorvoslattal élni.
 

Rozgonyi Ernő, az Országgyűlés gazdasági és informatikai bizottságának tagja, hétfőn a bizottsági ülést követően - még Orbán Viktor napirend előtti felszólalása előtt – azt mondta: az árfolyamrögzítés és a mostani forintban történő végtörlesztéses elképzelés is csak a leggazdagabbaknak kedvez. Az árfolyamgát alkalmazását a gyűjtőhitel okozta tehernövekedés miatt abszurdnak nevezte, a rögzített árfolyamon történő végtörlesztésről pedig azt mondta: a néhány éve hitelt felvevők nagy része még csak kamatokat törlesztett, tőkét alig és az erősödő svájcifrank-árfolyam miatt mára akár jelentősen is megnőhetett tőketartozása. „Honnan lenne annak az embernek egy összegben pénze a magasabb hitel kifizetésére, aki a törlesztőt sem képes fizetni” – tette fel a kérdést, "agyrémnek" nevezve az ötletet. Úgy vélte, az érintettek legfeljebb egy százalékát érintheti a javaslat.

 

 P. Horváth Csaba

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Lak-hatás
  • Megrázó videó: kilakoltatott család
  • Építészek: mit tehetnek a nyomorba jutókért? (audio)
  • Itt a lista: ennyi önkormányzati bérlakás áll üresen
  • Háromezer hajléktalant börtönözne be a főváros?
  • Lerombolták a hajléktalantelepülést: halálesetek várhatók?
  • Adócsalóknak kedvez a végtörlesztés?
  • Rossz helyre építette a luxusvillát – le kell bontania?
  • Ócsa helyett: Újrakezdők háza
  • Eszközkezelő vagy csak ingatlankezelő?
  • Hajléktalanítás: emberségből vizsgázik a nyócker

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.