Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-02-01 15:51:00

Ombudsmani vizsgálat indult bérlakásügyben

Minisztériumi „nesze semmi”

Vizsgálatot kezdeményezett Szabó Máté, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa a piaci alapon működő lakásbérlet-rendszerrel kapcsolatos zűrzavar miatt. Az érintett minisztériumok egymásra mutogatnak.

Magyarországon a bérlakáspiacon kialakult jogi zűrzavarnak következményeként a lakásbérlők nagy része nem tud bejelentkezni az általa bérelt lakásba. Noha az 1992. évi lakcímnyilvántartásról szóló törvény szabályozza, hogy egy bérelt lakás esetében is három munka napon belül jelezni kell a lakcím vagy tartózkodási hely változását az önkormányzatnál, a szabályozás arra is kitér, hogy mindez csak az ingatlantulajdonos beleegyezésével történhet meg. A gyakorlatban igen kevés tulajdonos engedi meg bérlőjének a bejelentkezést, arra hivatkozva, hogy ha egy bérlő birtokon belül kerül, és nem fizet, előfordulhat, hogy csupán egy többéves jogi procedúrát követően lehet kitenni a lakásból.

A szabályozásból adódó bizalmatlanságnak köszönhetően a bérleti rendszerben élők sok esetben elesnek a helyhatósági kedvezményektől, vagy akár a gázártámogatástól is, de akadnak olyanok is, akik lakcím hiányában még gyermeküket is csak nehezen tudják óvodába íratni.

Felmerült kérdéseinkkel megkerestük a Belügyminisztériumot, ahonnan a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumhoz irányítottak bennünket, majd hosszas egymásra mutogatást követően végül is a Nemzeti Erőforrás Minisztériumától kaptunk választ:  az érintett tárcák a hatóságok bevonásával megkezdték a probléma megoldására vonatkozó szakmai koncepció előkészítését, amelyek megfelelő megoldási javaslatokat kínálnak majd a lakhatási kérdések problémáira.
 

 A Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak (NAV) nincsenek adatai arra vonatkozóan, hogy mekkora összegtől esik el az állam a szabad piaci albérletek után be nem fizetett adók következtében. A NAV állásfoglalása szerint a magán alapon kiadott ingatlanok csoportjába tartozó bérbeadók adófizető hajlandósága lényegesen alacsony, mivel a bérbe adott ingatlanok esetében a bérlő nem működik közre az adókötelezettség teljesítésében, vagyis gyakorlatilag ellenőrizhetetlen a tulajdonosok adózása.

 

Horváth Csaba

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.