Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-10-14 08:00:00

Igazgatói fizetést kap a szocialista képviselő a János kórháztól

Miért keres ennyit Havas Szófia?

Majdnem 800 ezer forintot keres Havas Szófia fővárosi szocialista képviselő szakorvosként a fővárosi Szent János Kórházban. Orvos kollégái ugyanitt 150-300 ezer forint közötti fizetést kapnak.

Idén március 19. óta dolgozik Havas Szófia fővárosi képviselő a Szent János Kórház III. Belgyógyászati Kardiológiai Osztályán. A képviselő azt követően került erre az osztályra, hogy a kórház visszavonta megbízott orvos-igazgatói beosztását. Noha Havas hivatalosan március óta szakorvos beosztásban dolgozik, munkatársai idén november 5-ig nem is tudtak arról, hogy van egy új kollégájuk.

Az osztályon dolgozó, nevük elhallgatását kérő orvosok portálunknak elmondták: véletlenül tudták meg, hogy a képviselő munkatársuk lett, amikor nevét feltüntették a kórház honlapján. Arról, hogy a képviselő közel egy évig nem vett részt a III. belgyógyászat működésében, az osztályos orvos beosztás is tanúskodik. Ebből egyértelműen kiderül: Havas neve egyáltalán nem szerepel az idei osztályos beosztásokban.


Az osztályon dolgozó orvosok (www.janoskorhaz.hu)

Betegállománya alatt is dolgozott

E különös, hónapokon át tartó munkahelyi hiányzással kapcsolatban kerestük kérdéseinkkel a Szent János Kórházat, arról érdeklődve, hogyan lehet, hogy a képviselőnő neve nem szerepel az idei beosztásokban, és az osztályon dolgozó munkatársai sem tudtak róla. A kórház a következő tájékoztatást adta portálunknak:

„Dr. Havas Szófia 2011. március 18. napig megbízott orvosigazgatói beosztásban dolgozott kórházunkban. Az orvosigazgatói megbízás visszavonásával 2011. március 19. napjától kezdődően került a III. Belgyógyászati Osztály állományába. 2011. március 21. napjától kezdődően egészen 2011. szeptember 18. napjáig táppénzes állományban volt. Ennek lejárta után 2011. szeptember 19-étől 2011. november 05-ig szabadságon volt. 2011. november 06. napjával kezdte meg szakorvosi feladatainak ellátását a III. Belgyógyászati Osztályon. (...) feltételezhető, hogy az orvos kollégák azért nem voltak tájékozottak ebben az ügyben, mivel ténylegesen munkába csak 2011. november hónapban állt be dolgozni, értelemszerűen eddig az időszakig az osztályos beosztásokban sem szerepelt".

Noha a kórház tájékoztatása szerint Havas Szófia közel fél évig volt táppénzen, a képviselő ezalatt az időszak alatt is aktívan részt vett a fővárosi képviselők munkájában, bejárt a Fővárosi Közgyűlésbe, interjúkat adott az újságíróknak, televíziókban szerepelt. Szerkesztőségünk bejelentést tett az ügyben Országos Egészségbiztosítási Pénztárnál (OEP), ahol arról érdeklődtünk, hogy indítanak-e vizsgálatot a képviselő betegszabadságának ügyében.


Indokolatlanul magas fizetés?


A szocialista képviselő több mint féléves hiányzásának oka mellett lapunk arra is kíváncsi volt, hogy a képviselőnő a fővárosi illetményén túl mekkora fizetést kap az egyébként fővárosi fenntartású kórháztól, ezért a képviselő tavalyi évre vonatkozó vagyonnyilatkozatából indultunk ki. Ebből az derült ki, hogy megbízott orvos-igazgatóként bruttó 820 ezer forintot keresett. Kíváncsiak voltunk, hogy a megbízott orvos-igazgatói pozíciójának visszavonása után, szakorvossá való „visszaminősülése” mekkora mértékben csökkentette Havas fizetését, ezért a kórházhoz fordultunk tájékoztatásért.

A Szent János Kórház sajtómunkatársa arról tájékoztatta portálunkat, hogy „dr. Havas Szófia illetményéből csupán a vezetői pótlékot, azaz 30 000 forintot vontak vissza, az orvos-igazgatói feladat ellátására vonatkozó megbízás visszavonásával együtt. Tehát a bértáblában meghatározott bérét a fenti intézkedés semmilyen módon nem érintette”. A kórház tájékoztatásából könnyen következtetni lehet arra, hogy a képviselő közel bruttó 800 ezer forintot keres szakorvosként, alig kevesebbet, mint korábbi megbízott orvos-igazgatóként. Az osztályon dolgozó, nevük elhallgatását kérő orvosoktól azt is megtudtuk, hogy átlagosan bruttó 150-300 ezer forintot keresnek a III. belgyógyászat orvosai, akik között akadnak főorvosok, és nyugdíj előtt álló, hosszú munkaviszonnyal rendelkező orvosok is.

A különös információk tudatában interjút kértünk dr. Havas Szófiától, aki a kórházban fogadta kérdéseinket. Arra kérdeztünk rá a képviselőnél, hogy miként kereshet közel bruttó 800 ezer forintot, ha kollégái ennek töredékéért gyógyítanak, valamint az után is érdeklődtünk, hogy ha közel fél évig táppénzen volt, hogyan tudta ellátni fővárosi képviselői teendőit. Válaszokat nem kaptunk a képviselőtől, aki magánügyre hivatkozva nem volt hajlandó reagálni kérdéseinkre, és dühösen távozott az interjúról.


Hiányosságok a vagyonnyilatkozatban

Miközben a kórház válaszait vártuk a szocialista képviselő orvosi munkájával, illetve annak illetményével kapcsolatban, megkerestük a Fővárosi Önkormányzatot is. Arra voltunk kíváncsiak, hogy a fővárosi fenntartású kórházak felügyelő bizottságai miként álltak össze a fővárosi képviselőkből az elmúlt években. Ez azért volt szükséges, mert a főváros tulajdonában lévő kórházak felügyelőbizottságait többnyire az egészségügyben is érintett képviselők alkotják, azonban Havas Szófia tavalyi évre vonatkozó, 2011-es vagyonnyilatkozatában nincs feltüntetve felügyelőbizottsági tagság vagy elnökség, ezért kikértük a listákat a városházáról.
 

Mivel a felügyelőbizottsági tagság rendszeres havi jövedelemmel jár, a képviselőknek fel kell tüntetniük azt vagyonnyilatkozataikban.


Kiderült: Havas Szófia szocialista képviselő vagyonbevallása nem fedi a valóságot, ugyanis 2010. január 1-jétől a képviselő a Szent István és Szent László Kórházak felügyelőbizottságának elnöke volt, ami rendszeres havi jövedelemmel járt, azonban a képviselő ezt a keresetét elfelejtette feltüntetni a tavalyi évre vonatkozó vagyonnyilatkozatában.
 

A 2000. évi XCVI. törvény 10/A § értelmében a vagyonnyilatkozat nyilvános, a vagyonnyilatkozattal kapcsolatos eljárást az ellenőrző bizottságnál bárki kezdeményezheti.


A fenti tények ismeretében szerkesztőségünk a Fővárosi Önkormányzat Jogi, Ügyrendi, Kisebbségvédelmi és Vagyonnyilatkozat-ellenőrző Bizottságához fordult a képviselő vagyonnyilatkozatának kivizsgálásáért.

 

P. Horváth Csaba
(fotó: Nagy Viktor Oszkár)

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Ne lopj
  • A bíróság szerint hazudott Budai Gyula és a Fidesz
  • A tudósok nem merik vizsgálni Schmitt Pál doktoriját
  • Plágiumgyanú: Kiáll Schmitt mellett a NOB
  • Nem kegyelmeztek a bennszülött kislánynak
  • Miss Robin Hood: szeretetből rabolt
  • A falu szolgáltatja a voksokat, a város a pénzt?
  • Újabb milliók vándoroltak jutalomként a zsebekbe
  • Egymillió dollárossal akart fizetni
  • Korrupcióba keveredett a Magyar Telekom?
  • Visszaélések ezrei a szociális lakások körül
  • További cikkek Önkormányzat
  • Sorra dőlnek be az önkormányzatok?
  • Megúszták a fővárosi képviselők
  • Így folyik a közpénz: közel egymilliós fizetés a szocialista képviselőnek
  • Dramatikus levél Dörnerről Tarlósnak
  • Nem mindegy, ki Rogán szomszédja
  • Vagyonvita – megegyezés másfél évtized után
  • Visszakapcsolták a gázt a gyömrői iskolában
  • Feloszlatta magát az önkormányzat
  • Díjkompenzációval csökkenthető a távfűtési díj
  • Nem tudnak fizetni: az önkormányzatok tárgyalnak a bankokkal

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.