Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-03-14 05:36:00

Az átlagosnál félmillió tonnával kevesebb zöldség és gyümölcs termett

Miből lehet százezer új agrármunkahely?

Korlátlan a jó minőségű zöldség és gyümölcs piaca. Ésszerű lenne, ha Európa beszállítói lennénk, hisz ebben az ágazatban hatalmas a termelési kapacitásunk.

Évente átlagosan 2,5 millió tonna zöldség-gyümölcs terem Magyarországon, ehhez képest a tavalyi kétmillió tonna alatti termés bizony siralmasnak számít. A rekordmennyiségű csapadékot hozó időjárás, a jégverések, az árvizek, a belvizek és az ezek következtében megjelenő kórokozók, kártevők pusztítása drasztikusan visszavetette az ágazatot.

„Átlagosan jó időjárási viszonyok között a zöldség-gyümölcs termés néhány éven belül 800 ezer, de akár egymillió tonnával is növelhető” – nyilatkozta a mindennapi.hu-nak Mártonffy Béla, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) elnöke, aki rámutatott: a termelés ilyen felfutásának eredményeképp akár százezer új munkahely is létesülhet a kétkezi munkát rendkívüli mértékben igénylői ágazatban. Mártonffy Béla úgy látja: a legfontosabb, hogy a termelők vállalkozásbarát környezetben dolgozhassanak, ezért belátható időn belül csökkenteni kellene például a zöldség- és gyümölcstermékek általános forgalmi adóját, ami egyrészt növelné a versenyképességet (bel- és külföldön egyaránt), másrészt a feketegazdaságot is visszaszorítaná.

A jelenlegi helyzet visszásságára jellemző, hogy a rendkívüli földrajzi és technológiai adottságok mellett a gazdálkodók nem tudnak beszállítani a nagy kereskedelmi láncokba, emiatt egyre kevesebbet termesztenek, mert úgy látják, hogy nincs kereslet – erősítette meg a FruitVeB elnökének elképzeléseit Czerván György, a Vidékfejlesztési Minisztérium agrárügyekért felelős államtitkára.

Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program részeként még a tavasszal kiírják a zöldség- és gyümölcstermesztésben tevékenykedő gazdálkodókat segítő pályázatokat; a rendkívül munkaigényes ágazathoz hazánkban 125 ezer család kötődik valamilyen formában. Az Új Széchenyi-tervből szintén nyerhetők források többek között fóliás és üvegházi termesztőberendezések létesítésére, illetve az úgynevezett előkészített, de nem tartósított, friss áruk előállításának fejlesztésére.

Valló László 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.