Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-11-17 14:30:00

54 országban, 520 ezer gyermekkel készült kutatás adatait használták fel

Mérgezést okozhatnak a nátha elleni szerek!

Egyre több és egyre súlyosabb betegséget hoznak összefüggésbe a patikán kívül is megvásárolható, megfázást gyógyító szerekkel, illetve láz- és fájdalomcsillapítókkal.

Noha számos szakember felhívta a figyelmet a 2007-től érvényes, úgynevezett gyógyszer-liberalizációs törvény várható káros következményeire, a jogszabály hatályba lépésével veszélyes orvosságok is szabad forgalomba kerülhettek.


Toxikus adagokban

Az elmúlt fél évtized tapasztalata azt mutatta, a patikán kívül kapható orvosságok között a nátha elleni készítmények, valamint a láz- és a fájdalomcsillapítók voltak a legnépszerűbbek. A drogériákban és hipermarketekben vény nélkül is kapható „favorit" pirulák kapcsán Zacher Gábor, a fővárosi Erzsébet Kórház toxikológus főorvosa igencsak keményen fogalmazott korábban.

A szakember mindig is határozottan ellenezte a gyógyszerek patikán kívüli árusítását, mert szerinte a betegeket ezzel veszélyes öngyógyszerezésre késztetik. Felhívta a figyelmet arra, hogy a legbanálisabb, vény nélkül kapható láz- vagy fájdalomcsillapító, illetve a nátha tüneteit enyhítő forró italok mértéktelen és helytelen fogyasztása akár súlyos mérgezéseket is okozhat.

Ezeknek az orvosságoknak a legfontosabb hatóanyaga a paracetamol, erről pedig a közelmúltban derült ki, hogy – miközben igen hatásos – súlyos veszélyt jelenthet. Egy felmérés tanúsága szerint Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban a legtöbb májátültetésre paracetamol-mérgezés miatt került sor – mondta a főorvos.

Talán nem volt véletlen, hogy az egykori, Molnár Lajos szakminiszter nevével fémjelzett törvény ötven milligrammban maximálja a patikán kívül is kapható készítmények paracetamol-tartalmát. Zacher Gábor azonban megkérdőjelezi az intézkedést, mert ilyen alacsony hatóanyag-tartalom mellett a készítmény lényegében hatástalan, ugyanakkor a megvásárolható gyógyszermennyiségnek felső határa nincs.

Zacher Gábor elmondta: a gyógyszer-liberalizáció káros mellékhatásaként növekszik a gyógyszermérgezéses esetek száma. A nyugat-európai országokban a kórházban fekvők húsz-harminc százaléka egy-egy rosszul alkalmazott orvosság miatt szorul kezelésre.


Para a paracetamol?

Az USA-ban a májelégtelenség kialakulásának második oka a gyakran indokolatlanul, de mindenképpen túl általánosan, egyeseknél az élethosszon át szedett paracetamol. Ennél a gyógyszernél ugyanis nem túlságosan nagy, mintegy tízszeres a különbség a még biztonságos, illetve a már toxikus dózis között. A népszerű, és a gyógyszerészek által is előszeretettel ajánlott paracetamol-tartalmú fájdalom- és lázcsillapító miatt eddig ugyan nem fordult elő haláleset itthon, szükség volt azonban májátültetésre.

A legújabb kutatások szerint a paracetamol-hatóanyag szedése súlyosbíthatja a már meglévő asztmás tüneteket felnőttek és gyerekek esetében, sőt, új betegség kialakulásához is vezethet. A „Pediatrics” című orvosi szaklapban publikált tanulmány szerint a különböző márkanevek alatt árusított paracetamol és acetaminofen közvetlen kapcsolatba hozható az asztmatikus betegségek kialakulásával. A döbbenetes megállapítás hátterében ezúttal komoly vizsgálatok állnak. 54 országban, 520 ezer gyermek részvételével készült kutatás adatait használták fel a tanulmány elkészítéséhez.

Kiderült: az eredmények szerint az asztma kialakulásának esélye 60 százalékkal nőtt azoknál a 6-7 éves gyerekeknél, akik egy hónapnál ritkábban, de évente legalább egyszer szedtek paracetamolt. A rizikó háromszorosára emelkedett azoknál, akik havonta legalább egyszer kaptak a gyógyszerből. A 13-14 évesek esetében az egy hónapnál ritkábban, de évente legalább egyszer beszedett paracetamol 40 százalékkal növelte az asztma kialakulásának veszélyét, és duplájára emelte azoknál, akik havonta legalább egyszer kaptak a szerből.

Egy korábbi kutatás szerint a hatóanyag nemcsak az asztmával, hanem az allergiás orrfolyással és az ekcémával is összefüggésbe hozható. Feltételezik, hogy a paracetamol kölcsönhatásba lép az immunrendszerrel, és gyulladást okoz a légutakban. Ám egyelőre nincs bizonyíték arra, hogy a paracetamol asztmát okozna.


31 mérgezés

Az asztma és allergia kezelésére szakosodott Svábhegyi Gyermekgyógyintézetben portálunknak is azt hangsúlyozták: a paracetamol szedésénél nagyon megfontoltan kell eljárni. Nem szabad abba a tévedésbe esni, hogy minden, patikán kívül is kapható orvosságot nyakló nélkül, bárkinek lehet szednie.

A patikaliberalizációs törvény hatályba lépése előtti esztendőben 31 paracetamol mérgezés történt Magyarországon „ön-túlgyógyszerezés” miatt, ekkor még csak patikában lehetett e készítményeket megvásárolni. Azóta nem tudni pontosan, hogy vajon hány esetben okozott súlyos mellékhatásokat az egyik legnépszerűbb vény nélkül kapható készítmény.

 

Szigeti Ildikó

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.