Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-08-08 19:30:00

Kényes kérdéseket feszeget a Mindennapi?

Menekül portálunk elől az államtitkár

Az államháztartási törvény módosításával komoly közpénzeket vont ki az ellenőrizhetőség alól a Fidesz-KDNP vezette kormány, azonban a felelős államtitkár nem hajlandó reagálni a mindennapi kérdéseire.

Sorozatos megkeresésünk ellenére sem tudjuk elérni kérdéseinkkel Banai Pétert, a Nemzetgazdasági Minisztérium költségvetésért felelős helyettes államtitkárát. Banai egy olyan törvénymódosítás felelőse, aminek kapcsán súlyosan sérült a közvagyonnal való gazdálkodás átláthatósága.
 

Közvagyon: a részletek nem nyilvánosak

Portálunk a Balatoni Hajózási Zrt. különös privatizációjáról készített cikksorozatot, ami rávilágított, hogy a Fidesz-KDNP kormány 2010 végén az államháztartási törvény módosításával gyakorlatilag kivonta az ellenőrizhetőség alól azokat az önkormányzati cégeket, amik nem, vagy nem feltétlenül látnak el közfeladatot. Noha például a Balatoni Hajózási Zrt. száz százalékban önkormányzati tulajdonban álló cég, gazdálkodásának adatait a tavaly év végi törvénymódosítás értelmében már nem lehet megismerni.

A különböző minisztériumoknál lefojtatott hosszas nyomozásunk után kiderült: az ügyben Banai Péter helyettes államtitkár hivatott tájékoztatást adni, azonban ő elzárkózott interjúkérelmünk elől. Banait először a Nemzetgazdasági Minisztérium sajtóosztályán keresztül próbáltuk elérni, de közel egy hónapos várakoztatás után sem sikerült felvenni vele a kapcsolatot. Ezt követően saját, privát telefonszámán is megkerestük őt, ekkor azt a választ kaptuk: rendelkezésünkre áll a kért interjúra, de egyeztessünk az illetékes sajtóosztállyal. Ezt meg is tettük, de ismét akadályba ütköztünk, hiszen az NGM sajtóosztálya sajnálattal tudatta lapunkkal, hogy a helyettes államtitkár bokros teendői miatt egy későbbi időpontban tud csak interjút adni, ami az illetékes sajtóreferens szerint legkorábban csak ősszel lehet.
 

Az adatvédelmi ombudsman is állást foglalt

A törvénymódosítás súlyosságát jelzi, hogy a hajózási cég privatizációja kapcsán Jóri András adatvédelmi biztos is megszólalt, a Magyar Távirati Irodán keresztül üzent a nyilvánosság és a kormánypártok felé. Jóri állásfoglalásában emlékeztetett arra, hogy „korábban felhívta a jogalkotó figyelmét arra, hogy a módosítással a közvagyonnal való gazdálkodás átláthatósága sérül, az ügyben a Parlament Alkotmányügyi Bizottságában is felszólalt – eredménytelenül”.

Az ombudsman figyelmeztetése hidegen hagyta a kormánypártok tagjait, és a jelek szerint a terület felelőse sem hajlandó magyarázatot adni a sajtónak arra a kérdésre, hogy miért volt szükséges egy olyan törvénymódosításra, ami az adatvédelmi állásfoglalás szerint komolyan megnehezítheti a korrupció ellenes harcot.
 

Nincs minden veszve

A kormány a büntető törvénykönyv (Btk.) módosításával bevezette a költségvetési csalás fogalmát, ami a közpénzekkel való visszaélések büntethetőségét jelenti. Ez alapján 2-10 év szabadságvesztéssel büntethető, aki 100 ezer forint feletti közpénzzel visszaél. Látszólag tehát a kormány fel kíván lépni a korrupció ellen, azonban próbálja figyelmen kívül hagyni azt a komoly hibáját, hogy a tavalyi év végén az államháztartási törvény módosításával kivonta az önkormányzati cégek tevékenységének ellenőrizhetőségét. Önkormányzati cég pedig rengeteg van, és az önkormányzati vagyonok jelentős része ilyen cégek tulajdonát képezi.

 

 P. Horváth Csaba
(fotó: innen)

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.