Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-05-08 13:39:00

Stratégiai kérdés is

Melyik a legjobb női munkahely?

Indul a Legjobb Női Munkahely című pályázat, amelynek célja, hogy rámutasson az esélyegyenlőségi szempontok mellett a nők foglalkoztatásának gazdasági szükségszerűségére is.

Immár negyedik alkalommal írta ki Magyar Női Karrierfejlesztési Szövetség a Legjobb Női Munkahely című pályázatát, amelynek célja, hogy rámutasson az esélyegyenlőségi szempontok mellett a nők foglalkoztatásának gazdasági szükségszerűségére is  – olvasható a pályázati felhívásban.

A Magyarországon működő vállalatok két kategóriában, május 31-ig pályázhatnak a 2010-es év legjobb női munkahelye címre. A díjat 20-250 munkavállalót foglalkoztató közepes, valamint a 250 főnél több munkavállalót foglalkoztató vállalatok között osztják ki. A pályázatban a Magyar Női Karrierfejlesztési Szövetség együttműködő partnere a Parlament Foglalkoztatási és Munkaügyi Bizottsága, valamint a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézet (NSZFI).

A pályázatok elbírálásánál fontos szempont többek között, hogy az adott munkahely mennyire teszi lehetővé a munka és a magánélet összeegyeztetését, mennyire tisztességesek a munkafeltételek, biztosított-e az előremenetel és a készségek fejlesztése.

A Legjobb Női Munkahely 2010 díjakat várhatóan júniusban adják át. A korábbi díjazottak között van például az ELMŰ Nyrt., a Zalavíz Zrt., az SAP Hungary Kft., Microsoft Magyarország, a Fővárosi Gázművek Zrt., és a Kulcs-Soft Számítástechnika Nyrt.

A pályázat kiírásával a Magyar Női Karrierfejlesztési Szövetség szeretné felhívni a vállalatok figyelmét arra, hogy a nők munkahelyi integrációja a versenyképesség szempontjából stratégiai kérdésnek tekintendő, emellett fel kívánja térképezni a Magyarországon működő vállalatok körében a humán-erőforrás stratégián belül az esélyegyenlőség megvalósítására tett intézkedéseket. A szövetség azt is célul tűzte ki, hogy előmozdítsa a nők munkaerő-piaci integrációjára és karriertervezésére irányuló legjobb gyakorlatok megismertetését, és tanácsot adjon az esélyegyenlőség megvalósítására irányuló stratégiák és intézkedések kidolgozásában az abban érdekelt vállalatok számára.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legutóbbi, idei első negyedéves foglalkoztatási és munkanélküliségi adatai szerint Magyarországon a 15-64 éves korosztályban 1 millió 987 ezer férfi  – ez csaknem 60 százalékos foglalkoztatási rátát jelent –, és 1 millió 715 ezer nő állt alkalmazásban. A nők foglalkoztatási rátája a férfiakénál 10 százalékponttal volt alacsonyabb. A munkanélküliségi ráta a nőknél 11,2, a férfiaknál 12,1 százalék volt január-márciusban ugyanebben a korosztályban.

mti
 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.