Get Adobe Flash player
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-08-30 07:30:00

A TASZ szerint elavult, a készítők szerint továbbmutató

Megváltozik a Nemzeti Drogstratégia: mindenki érintett benne

Elkészült az új Nemzeti Drogstratégia munkaanyaga. A társadalmi és a szakmai vita után legkorábban év végén kerülhet a törvényhozás elé a végleges változat, mondta lapunknak a Nemzeti Drogmegelőzési Iroda igazgatója.

– A tervezetet a drogmegelőzésben és a drogbeteg ellátásban jelen lévő szakmai szervezetek mellett a pedagógusok, a rendőrség és a civilek is megkapják. Mindenképpen széles körű egyeztetésre van szükség – mondta el a mindennapinak dr Grezsa Ferenc, a Nemzeti Drogmegelőzési Iroda elnöke. Ezek figyelembevételével születik meg a végleges javaslat, ami ezek után a minisztériumok elé kerül. A végleges Nemzeti Drogstratégiát a kormány nyújtja be az országgyűlésnek, vélhetően ezév végén, fogalmazott a szakember.


Mi az üzenet?

A kábítószerproblémák nem mérsékelhetőek kapcsolódó más nemzeti stratégiák és programok, például alkohol-, viselkedési függőségi-, illetve mentálhigiénés stratégia és program nélkül. Csak
mindezek együttes, összehangolt megvalósításától várható e problémahalmaz (azon belül a
kábítószerprobléma) érzékelhető enyhülése – áll a tervezetben. A stratégia szemléletmódja és alapértékei – közvetlenül, vagy közvetetten - különböző csoportoknak szóló üzeneteket is magukba foglalnak, olvasható a szövegben. A polgároknak és a helyi közösségeknek azt üzeni, hogy mindenki felelős a vele együtt, illetve a környezetében élő másik személy sorsának alakulásáért. A droghasználatot elutasítóknak megerősítést abban, hogy – legalább is e vonatkozásban – jó úton járnak, „tudnak” valamit, amelyet érdemes másoknak is továbbadni.

A drogokat kipróbálóknak egyértelmű jelzést, hogy a szerhasználattal kockázatot vállalnak, árthatnak maguknak és környezetüknek is. A függőknek a reményt, hogy felépülésük lehetséges, vannak programok és kezdeményezések, józan közösségek, amelyek segítségével életük alakulását alapvetően megváltoztathatják. A segítő hivatások művelőinek, a szakmai közösségeknek szóló üzenet lényege, hogy szakemberekként fontos szerepük van a drogstratégia megvalósításában, amelynek hatékony betöltése képzési és továbbképzési lehetőségek biztosítását, az intézményhálózat fejlesztését igényli - olvasható a  Nemzeti Drogstratégia munkaanyagában.


A vita már elkezdődött

– A Nemzeti Drogstratégia munkaanyagát egy tizenegy fős szakértői munkacsoport, országos hírű szakemberek dolgozták ki. Ez a tervezet megőrzi a korábbi drogstratégiák értékeit, és amennyire lehet, továbbgondolja a lehetőségeket – fogalmazott Grezsa Ferenc.

– Ez a tervezet visszalépést jelent a kilencvenes évek sematikus megközelítési módjához. A drogjelenséget járványként tünteti fel, a szöveg retorikája moralizáló és elutasító - mondta el a mindennapinak Sárosi Péter, a Társaság a Szabadjogokért drogkoordinátora. Ennél a drogjelenség sokkal összetettebb. Az „egészség" ebben a munkaanyagban sokkal inkább kötelességként jelenik meg, míg szerintünk sokkal inkább jog. Az egészség jóval több mint a szermentesség. Adott esetben egy drogfogyasztó ugyanúgy tud egészségesen élni, mint bárki más – véli a szakember.

– Az eddigi kritikus vélemények egyáltalán nem tükröződnek a szövegben, épp ezért eléggé pesszimista vagyok azzal kapcsolatban, hogy Nemzeti Drogstratégia szemléleti kerete a jövőben megváltozna – fogalmazott a TASZ szakértője.

A teljes, 39 oldalas vitaanyag letölthető innen.
Véleményeket írni a Nemzeti Drogmegelőzési Iroda honlapján lehet.


Kubiszyn Viktor

Kapcsolódó anyagok:
Új drogstratégia: megelőzés és ártalomcsökkentés - interjú

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Függőség
 • A médiafogyasztás káros az egészségre
 • Újabb súlyos baleset a drog miatt
 • Dizájner-drog: egy debreceni fiatal életveszélyben
 • Egyre többen füveznek a katolikus országban
 • Sherlock Holmes: drogfüggőből vallásos
 • „Lesben állnak, és készek rá, hogy újra a mélybe rántsanak”
 • A keresztény nem azt jelenti, hogy madár
 • Januártól sokkal több lesz az ideges ember
 • „Tudtam, hogy vége mindennek” – interjú Pajor Tamással
 • A drog helyére beül a Szentlélek?

 • A hét java

  © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.