Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-06-30 17:07:00

A higiénia hiánya és a bűnözés miatt van erre szükség a polgármester szerint

Magasfalú gettóba terelik a cigányokat Nagybányán

Három méter magas, betontéglából készült fallal kerítené el a többségében roma családok lakta Horea utcai tömbházat Cătălin Cherecheş, Nagybánya újonnan megválasztott liberális polgármestere.

Az önkormányzat már döntött a munkálatok elkezdéséről, a 100 méter hosszú fal megépítésére 30 ezer lejt különítettek el a városháza költségvetéséből.  A falon egyetlen bejáratot alakítanak ki, amely az Electrolizei utcára nyílna, az elkerített tömbház közelségében pedig egy új rendőrőrs is működni fog. Az elöljáró szerint minderre azért van szükség, mert a tömbházban élők rendszerint zaklatják a környékbelieket, a legalapvetőbb higiéniai szabályokat sem hajlandóak betartani, ugyanakkor a környéken magas a bűnözési arány.

Asztalos Csaba, az Országos Diszkriminációellenes Tanács elnöke (CNCD) elfogadhatatlannak nevezte a nagybányai önkormányzat kezdeményezését és kérte az építkezésre vonatkozó határozat azonnali felfüggesztését. Asztalos szerint sajnálatos, hogy a helyi városvezetés úgy hoz meg „őrült döntéseket”, hogy meg sem próbált tárgyalni az érintett közösséggel. A nagybányai önkormányzatot a tavaly azzal vádolták az emberi jogvédő szervezetek, hogy a romák szegregációjára készül.

Az Amnesty International, a Romani Criss, az Esélyegyenlőség Egyesület nevű jogvédő szervezetek közleményükben már tiltakoznak a tervek ellen.

 

- nagybanya.ro -

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.