Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-09-09 15:10:00

Az ÁNTSZ nem adja fel a harcot az ártónak vélt szerek ellen

Lenkei-per: eldőlt a vitaminguru és a bíróság harca

A Legfelsőbb Bíróság jogerősen kimondta: helytelenül járt el az ÁNTSZ, amikor három éve betiltatta Lenkei Gábor több termékét is. A hatóságok nem hagyják annyiban.

A Tisztiorvosi Hivatalnál nem tekintik lezártnak az ügyet, miszerint jogsértő és elhamarkodott volt az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) intézkedése, amikor három évvel ezelőtt rendőrségi razziával foglalt le több millió forint értékű vitamint a Dr. Lenkei Vitamin szaküzleteiben. Legalábbis így tolmácsolta a névadó Lenkei Gábor cége a Legfelsőbb Bíróság ítéletét.

A Kft. közleményben emlékeztet: tavaly júniusban pert nyert a Dr. Lenkei Vitamin az ÁNTSZ-szel szemben. Ezt követően az ÁNTSZ a Legfelsőbb Bírósághoz fordult felülvizsgálati kérelemmel, majd az június 8-án megerősítette az egy évvel ezelőtt hozott ítéletet. Történt ez majd három évvel azt követően, hogy a tisztiorvosi szolgálat több alkalommal nagyszabású razzia keretében, a rendőrség bevonásával rohant le több Dr. Lenkei Vitamin szaküzletet. Több millió forint értékű vitamint pakoltak fekete zsákokba fényes nappal a vevők szeme láttára. A hivatkozási alap az volt, hogy a vitaminok tömeges egészségkárosodást okoznak. Mivel az ÁNTSZ a sajtót is tájékoztatta, több sajtóorgánumban is megjelentek az ÁNTSZ rágalmai, és megpróbálták lejáratni a termékeket és a termékek névadóját – emlékeztet a történtekre a magát vitamingurunak tituláló egykori orvos cége. A Lenkei Gábor vezette kft. ezután kért jogorvoslatot a bíróságtól.


Jókor, jó helyen?

A közlemény kiadásának időzítése igencsak elgondolkodtató. Mint az a Dr. Lenkei Vitamin közleményéből kiderül ugyanis, a Legfelsőbb Bíróság nem most, hanem június elején hozott ítéletet a cég ügyében. Az, hogy a társaság miért várt csaknem negyed évet a számukra kedvező döntés világgá kürtölésével, nem sikerült megtudni.

Olajozzák a mind jobban terjeszkedő cég szekerét: „…dacára a hivatali szerv önkényességének és a nyilvános meghurcolásnak a Reader’s Digest Megbízható Márka 2010 felmérése szerint a Dr. Lenkei Vitamin (vitamin kategóriában) Magyarországon a 3. helyen szerepelt…” A mindennapi.hu információi szerint Lenkei Gábor és munkatársait nem rendítette meg az ÁNTSZ korábbi határozata (majd az ezt megerősítő, szintén Legfelsőbb Bírósági döntés), amelyben megtiltották 22 termék forgalmazását, az úgynevezett Életerő centrumokban ugyanúgy árulták a vitaminnak nevezett pirulákat, mintha mi sem történt volna.

„Razziák” ide vagy oda, a vitaminguru a szóban forgó időszakban (egy 2005-ben hozott ÁNTSZ határozatban tiltották meg először a forgalmazást) jelentős bevétel-növekedést könyvelhetett el. A kft. 2005-ös árbevétele 347,6 millió forint volt, amit 2006-ban egymilliárd forint fölé sikerült tornázni. A tavalyi eredmény ennek több mint a duplája, 2,5 milliárd forint lett.

Lenkei Gábor akkoriban határozottan cáfolta, hogy a tiltás ellenére árusította az egészségre ártalmasnak ítélt étrend kiegészítőket, az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézetnél (OÉTI) állították, hogy – más néven, de változatlan összetétellel - ugyanazokat a készítményeket árusítják a boltokban. Az idő közben elindított pereskedés – főként a Lenkei számára kedvező ítéletek – minden jel szerint jót tett az üzletmenetnek, a 2008-ban még csak alig tucatnyi boltból álló hálózat mára 70 tagúra bővült.


A háború folytatódik


Lenkei Gábor meglehetősen tudatosan építette birodalmát. Az egykori orvos nevét akkor ismerte meg az ország, amikor megjelentette első botránykönyvét „Cenzúrázott egészség” címmel, amelynek legfontosabb, tabudöntögető üzenete az volt, hogy a gyógyszergyártók mesterségesen gerjesztik a társadalom „betegségtudatát”. Nem sokkal később Lenkei sorra nyitotta „Életerő” elnevezésű vitamincentrumait, amelyek az egészséges életmódra való törekvést hirdetik, aminek záloga a rendszeres vitaminfogyasztás.

Lenkei szerint a könyv miatt feldühödött gyógyszerlobbi áll a meghurcolása hátterében. A termékek betiltását azonban az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) igen egyszerűen indokolta: „ezek a szerek olyan mennyiségben tartalmaztak vitaminokat, ásványi anyagokat, mely mennyiségek, hosszú időn át történő fogyasztás esetén, a tudományos irodalomban fellelhető adatok alapján, egészségkárosító hatásúak lehetnek. A készítmények más részénél olyan növények szerepeltek hatóanyagként, melyek étrend-kiegészítőkben nem szerepelhetnek, mivel nem várt mellékhatásaik lehetnek". A Dr. Lenkei-féle készítmények tehát nem mentek át a gyógyszerminősítési eljáráson, tehát nem gyógyszerek, viszont egyes hatóanyagok miatt étrend-kiegészítőnek sem tekinthetőek,vagyis nem forgalmazhatóak.

Az egyszerű vádakra Lenkei is egyszerűen reagált: „a vitaminoknak, ásványi anyagoknak nincs meghatározott, csak javasolt felső értéke. A hatályos rendelet kimondja, hogy az étrend-kiegészítő az összetételre való hivatkozással nem tiltható”. A vitaminguru értelmezése alapján tehát ami nem tilos, az szabad. Véleményét immár a Legfelsőbb Bíróság is osztja.
Országos Tisztifőorvosi Hivatalnál (OTH) kissé másképp’ értelmezik a közleményt.

Megkeresésünkre közölték: a Hivatal valamennyi perét megnyerte Lenkei Gáborral és összes csatolt cégével szemben. Legutóbb éppen júliusban. A legnagyobb perben a Fővárosi Bíróság jogerős ítéletével szemben kezdeményezett Lenkei Gábor felülvizsgálati kérelmet a Legfelsőbb Bíróság előtt, azonban ebben az ügyben még határnap sincs kitűzve.


Szigeti Ildikó

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Egészségügy
  • Így terjed az influenza
  • Depressziós szakaszban a magyar pszichiátria
  • Kórházakba menekülnek a szegények
  • Államosított egészségügy
  • Orbán szerint nem húsbavágóak az IMF-tárgyalások
  • Megfontolandó ajánlatot kapott az orvostársadalom?
  • Milliárdok az egészségügynek
  • Összeomlik az egészségügyi ellátás?
  • Orbánt kérik a „nyomorúságos korszak” lezárásához
  • Betlehemi kvíz egy hajléktalankórházban

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.