Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-01-07 19:45:00

Azonnali beavatkozást kér a Magyar Szociális Fórum

Kétszáz fagyhalál – szegények holokausztja Magyarországon?

Azonnali intézkedések reményében fordul a Magyar Szociális Fórum Orbán Viktor miniszterelnökhöz, hogy a megfagyott hajléktalanok tragikus száma ne növekedjen.

A szegények holocaustja címmel tartott rendkívüli sajtótájékoztatót a Magyar Szociális Fórum – Szociális Kerekasztal (MSZF–SZF) az elhunyt hajléktalanok tragikus létszáma miatt. Azonnali intézkedések megtétele érdekében fordulnak Orbán Viktor kormányfőhöz, miután korábbi javaslataikat figyelmen kívül hagyták az illetékes minisztériumok. Az MSZF-SZF becslése szerint a tavalyi 86 halálos áldozatot követelő hideg az idén januárig elérte 210-220 főt. Közülük 110-en az utcán vagy saját otthonaikban fagytak meg, míg a többiek kórházakban hunytak el.

Az április 15-ig tartó kilakoltatási tilalom nem elég, azonnali lakhatást, ellátást kell biztosítani ezeknek a kilátástalan helyzetben élő embereknek, amelynek során még határozottabb fellépést várunk el a kormánytól, többek közt a hitelező bankokkal szemben – mondta lapunknak Simó Endre, az MSZF-SZF szervezője.  –  Párbeszédet folytattunk a budapesti önkormányzatokkal, akik olyan indokkal hátráltak el a megoldástól, hogy „a lakhatási ellátás nem szerepel a kormány programjában”.

Simó szerint Magyarország számára  jó példa lehetne Brüsszel, ahol a téli hidegben a hatóság fizikai erőt alkalmazva helyezi el az utcán élő embereket olyan biztonságos helyen, ahol a fagyhalál elől megmenekülhetnek. A gyakran zűrös, teljesen megtelt szociális menhelyekről kirekedő otthontalanoknak az új szabályozások értelmében ma már az aluljárók sem jelenthetnek túlélést.

A sajtótájékoztatón felszólalt Zlinszky János volt alkotmánybíró is. Elmondta, hogy nem lehet fontosabb érdeke jelen pillanatban az államnak, mint az élet védelme, amelyet akár a költségvetési tartalékból, de mindenképpen biztosítania kell a hajléktalanok számára. Zlinszky utalt arra, hogy az alkotmányban egy olyan joghézag található, amely senkit nem kötelez az utcán élők ellátására. – A hajléktalanok számára soha nem készült olyan jogszabály, amely a törődést szolgálná, ezért ezt minél hamarabb szociális törvénybe vagy önkormányzati rendeletbe kell foglalni – szögezte le.

 

Horváth Balázs


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.